Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φουρτούνα» σε 4 Μητροπόλεις για οικονομικές ατασθαλίες

«Φουρτούνα» σε 4 Μητροπόλεις για οικονομικές ατασθαλίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκκλησία της Ελλάδος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Σκάνδαλο, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Σε τέσσερις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχει μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Ορθόδοξης Αλήθειας”, που αναδημοσιεύει το romfea.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “Αντί για πνεύμα γιορτινό η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από ασυνήθιστη.

Ο λόγος είναι απλός: κατηγορίες σοβαρότατες, οικονομικής φύσης, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους.

Αλλες εμπλέκουν άμεσα τους Μητροπολίτες και άλλες φέρεται ότι έγιναν από στενούς συνεργάτες τους, που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις.

Πρόσωπα που, αν καταδικαστούν, απειλούν να εκθέσουν τους τέσσερις Μητροπολίτες που τους τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις.

Τα στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις εξετάζονται σοβαρά από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες οικονομικές ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

Στην Πελοπόννησο

Ο αρχιμανδρίτης Ν.O. δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Τον έχει τοποθετήσει Μητροπολίτης της Πελοποννήσου -σε περιοχή που βγάζει καλό λάδι- ως υπεύθυνο προμηθειών, αν και διώκεται για υπεξαίρεση 90.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Φέρεται ότι εισέπραττε παρανόμως για πολλά χρόνια τη σύνταξη της μητέρας του.

Οι κατηγορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν σταματούν εδώ. Πολλά χρόνια πριν, ως λαϊκός, ο συγκεκριμένος κληρικός είχε κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες και σε ενορία του Περιστερίου. Εκεί εργαζόταν ως υδραυλικός.

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά επιμένουν ότι, πριν πάει στη σημερινή του Μητρόπολη, είχε ανάμειξη και σε υποθέσεις που θορύβησαν την τοπική κοινωνία γειτονικής Μητρόπολης, όπου αρχικά υπηρετούσε…

Αν και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (χωρίς να προφυλακιστεί), ο Ν.Ο. διαμένει… φυλακισμένος στο επισκοπικό μέγαρο έως και σήμερα!

Είναι απορίας άξιο γιατί ο Μητροπολίτης, έστω για τον φόβο των Ιουδαίων, δεν προφυλάσσει τον εαυτό του και επιμένει να κρατάει τον κατηγορούμενο κληρικό σε αυτό το ευαίσθητο πόστο.

Στη Στερεά Ελλάδα

Ο δικηγόρος Α.Τ. πριν από λίγα χρόνια είχε κάνει καταγγελίες στην Ιερά Σύνοδο για ατασθαλίες που αφορούσαν ιστορική Μητρόπολη της Στερεάς Ελλάδας αλλά και συγκεκριμένο μεγάλο μοναστήρι (με αναφορά στους… αγγέλους), και ζητούσε τον έλεγχο των πεπραγμένων. Το αίτημά του δεν γινόταν δεκτό.

Η απάντηση που λάμβανε από την Ιερά Σύνοδο ήταν πως δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επιχώριου Μητροπολίτη, ο οποίος θα έπρεπε να κάνει και την αίτηση στην Ιερά Σύνοδο.

Ο δικηγόρος, βλέποντας την αβελτηρία του Μητροπολίτη, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεκαοκτασέλιδη μηνυτήρια αναφορά (υπ’ αριθμ. 4073, υπεβλήθη 16/9/2013) με πολλά στοιχεία και αριθμούς τιμολογίων.

Η Εισαγγελία ερεύνησε τα στοιχεία και κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα. Προσφάτως εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, με την οποία ορίζονται οικονομικοί επιθεωρητές προκειμένου να διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο.

Στη βόρεια Ελλάδα

Μητροπολίτης σε μικρή και σχετικά φτωχική περιοχή της Μακεδονίας φέρεται ότι χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή ενός κτίσματος που θα φιλοξενούσε ένα ίδρυμα.

Τελικά ο ίδιος, αφού κατασκεύασε το κτίριο, το χρησιμοποίησε για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές ελεγκτικές Αρχές να ζητούν να επιστραφούν τα χρήματα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Στην Αττική

Μητροπολίτης σε πολυπληθή περιοχή της Αττικής ελέγχεται από τις οικονομικές ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και τη Δικαιοσύνη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προ τριών ετών είχε κλείσει, χωρίς να βρεθεί κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο για τον ίδιο.

Νέα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια «άνοιξαν» πρόσφατα πάλι την υπόθεση. Ο Μητροπολίτης φέρεται ότι χρησιμοποίησε προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς για να διακινήσει τα χρήματα των νομικών προσώπων της Μητρόπολης.

Κακοί οικονομικοί χειρισμοί (ελέγχεται αν υπήρχε δόλος ή απλώς άγνοια) προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημία στις αποταμιεύσεις της Μητρόπολης, οι οποίες και δεν έπρεπε να βρίσκονται στους λογαριασμούς ενός φυσικού προσώπου”.

Σχετικά άρθρα