Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργείο Εργασίας: Aυτά ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας

Υπουργείο Εργασίας: Aυτά ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Εργασίας, Χήρα,

Για το τι ισχύει με τις συντάξεις χηρείας διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας. Οπως τονίζεται, μέχρι να χορηγηθεί η οριστική σύνταξη, δίνεται στον δικαιούχο ποσό που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη 15 ετών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85/2016), με την επεξεργασία και έκδοση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου των ερμηνευτικών εγκύκλιων οδηγιών και των λοιπών – προβλεπόμενων από το εν λόγω νόμο- κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών και την αποστολή τους στα ασφαλιστικά Ταμεία προς υλοποίηση των ρυθμίσεων του και ειδικότερα των διατάξεων του αρ. 12 για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στα δικαιοδόχα μέλη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω αρ. 12 και μέχρι να εκδοθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ή η προσωρινή σύνταξη του αρ. 29 του ν. 4387/2016), χορηγείται ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης, όπως αυτή ορίζεται στο αρ. 7 παρ. 6 του ν. 4387/2016.

2.Στην περίπτωση, ωστόσο, που η σύνταξη λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, χορηγείται το ως άνω ποσό, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη μείωση του 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή 6% για κάθε έτος), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του αρ. 7 παρ. 3 του ν. 4387/2016.

Ανάλογα εφαρμόζεται ο ως άνω κανόνας και στις συντάξεις λόγω θανάτου που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.

Παραδείγματα:

α. συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ

β. συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου , σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ

γ. συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ

δ. συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

3. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τον ΟΓΑ, για τον οποίο το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται κατά τα διαλαμβανόμενα σε σχετικό έγγραφό μας προς τον Οργανισμό.

Σχετικά άρθρα