Να βάλει «φρένο» σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού προωθείται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να ορθωθεί ένα τείχος προστασίας για τους πλέον κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους, με ένα συνδυασμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στις 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.
Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.
Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Έχει προβλεφθεί παράλληλα η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».
Μαξίμου: «Θωρακισμένη» η 1η κατοικία φυσικών προσώπων από φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές
«Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στην οποία τονίζεται ότι η προστασία συμπεριλαμβάνει και τους εμπόρους οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».
«Παράλληλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση θα συσταθεί εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, όπως αποφασίστηκε σήμερα Τετάρτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Κατά αυτόν τον τρόπο, «για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, προσφέροντας μια διέξοδο σε όσους πιθανώς θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού».