Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα περικοπή κατά 6% στις συντάξεις από τον Οκτώβριο

Νέα περικοπή κατά 6% στις συντάξεις από τον Οκτώβριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισφορά Αλληλεγγύης, ΕΚΑΣ, ΕΟΠΥΥ, Συντάξεις,

Μειωμένες θα είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Οκτωβρίου, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος ασφαλιστικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο γίνονται αναδρομικές μειώσεις από την 1η Ιουλίου λόγω της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, η επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλει το ΙΚΑ ξεκινά από τις συντάξεις Οκτωβρίου (θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου). Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι καθώς η ισχύς του μέτρου έχει τεθεί από τον ασφαλιστικό νόμο από την 1η Ιουλίου, «το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με την σύνταξη του μήνα Νοεμβρίου 2016».

Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ, αναφέρεται σε μέτρο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις της τάξης των λίγων ευρώ όσους λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, αφού στο εξής η παρακράτηση θα γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης, έχοντας αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Βέβαια, στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες της μίας, κύριες συντάξεις, τότε η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων. Γεγονός που στην πράξη, θα οδηγήσει σε μειώσεις ακόμη και κύριων συντάξεων καθώς το 6% θα επιβληθεί και στις δεύτερες κύριες συντάξεις που έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία, θα καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι συντάξεις επί των οποίων γίνεται η παρακράτηση, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

-Καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την 12/5/2016, και για όσες εφαρμόζονται διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης προγενέστερες του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου) επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

-Συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών (Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης). Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επί των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Ομοίως, το ΕΚΑΣ δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθένειας. Όπως, εξαιρούνται από την εισφορά, για το διάστημα από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, όσοι έχασαν ποσά ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ.

Σχετικά άρθρα