Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Πάτρα σε αγωνιστικό ρυθμό για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Η Πάτρα σε αγωνιστικό ρυθμό για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αριστομένης Συγγελάκης, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Γερμανικές Οφειλές, Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,

Σε συνέχεια της προ ολίγων ημερών εκδήλωσης στην Κρήτη, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με σθένος και πίστη τον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών μέχρι τη νίκη, διατράνωσαν χθες, 28.4.2014, από την Πάτρα, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πολίτες από μαρτυρικούς τόπους, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών.

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι το ζήτημα έχει πάρει φωτιά και ο αγώνας διεκδίκησης έχει πλέον την υποστήριξη ενός συνεχώς διευρυνόμενου κινήματος μέσα στην ίδια τη Γερμανία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητοποίησης του Ελληνικού Λαού, με ενότητα και ομοψυχία, για την άσκηση πίεσης προς την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση και σημείωσε με έμφαση ότι “τελείωσε η ανοχή μας, απαιτούμε δικαιοσύνη!”, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας μεθοδικά και επίμονα τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, καθώς και την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.

Στη συνέχεια ο Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε την εθνική σημασία του αγώνα διεκδίκησης, που, όπως σημείωσε, ξεκίνησε αμέσως μετά την Κατοχή και προέτρεψε για την ίδρυση κι άλλων Ενώσεων Θυμάτων ώστε να αποβεί νικηφόρος ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Οι Βασίλης Κυριαζής, δικηγόρος, Πρόεδρος έως πριν 3 μήνες της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και σήμερα μέλος του Δ.Σ. και Ηλίας Λάμπρης, σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας του μαρτυρικού Κομμένου Άρτας κι ο αντιστασιακός Κωνσταντίνος Μπέσκος εξέφρασαν τη θερμή τους στήριξη στην πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου και συνολικά στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τόσο για την απόδοση δικαιοσύνης όσο και για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνος Μπέσκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε άγνωστα στοιχεία της Αντίστασης και με συγκίνηση ζήτησε τη στήριξη της πρωτοβουλίας του Εθνικού Συμβουλίου και του αγώνα διεκδίκησης.

Στη συνέχεια (ακολουθεί) παρουσιάστηκε το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, το οποίο καλούνται να συνυπογράψουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, δεσμευόμενοι ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων θυμάτων, επανορθώσεων, επιστροφής κατοχικού δανείου και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών) και θα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους το μείζον αυτό ζήτημα.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr info@holocaust.gr

Αθήνα, 25.4.2014

Διαμαρτυρία και έκκληση

Οι υπογράφοντες την παρούσα, πολίτες και υποψήφιοι για τις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκφράζουμε την πικρία μας για το γεγονός ότι αν και ο προσφάτως επισκεφθείς τη χώρα μας Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ αναγνώρισε τα φοβερά δεινά που υπέστη ο Ελληνικός Λαός από τη δολοφονική και καταστροφική δράση των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και ζήτησε συγγνώμη, γεγονός αναμφίβολα θετικό και αναγκαίο, εντούτοις η Γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση της, αποφεύγοντας προκλητικά να προχωρήσει στην έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας των Ελλήνων. Μιας Θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό, γεγονός που η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί.

Στο όνομα του Δικαίου και της Ηθικής απαιτούμε από την Ο.Δ.Γ την καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και την αρπαγή του πλούτου του Ελληνικού Λαού, καθώς και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των λεηλατηθέντων και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.

Διακατεχόμενοι από αισθήματα φιλίας απέναντι στον Γερμανικό Λαό, διακηρύσσουμε ότι η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, έστω και ύστερα από 70 χρόνια, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους κοινωνικούς, πνευματικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των λαών μας. Άλλωστε, η δημόσια έκφραση συγγνώμης από τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γ., για πρώτη φορά στην ιστορία, αποτελεί κατάκτηση του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού και πρέπει να συνοδευτεί από χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης και αποκατάστασης για να οδηγήσει στην ουσιαστική αναγνώριση των τρομερών εγκλημάτων του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για την τέλεσή τους από το Γερμανικό Κράτος και τη δικαίωση της Θυσίας της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του Γερμανικού Λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, όπως και με κάθε Λαό, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση Δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι!

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να θέσει, χωρίς καθυστέρηση, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση. Καλούμε τη Γερμανική Κυβέρνηση να αναλογιστεί την ευθύνη της και να προχωρήσει με θάρρος, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα απαντά στο ανεκπλήρωτο χρέος της απέναντι στην Ελλάδα και την ιστορική μνήμη. Αυτή άλλωστε είναι η προτροπή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων υφίσταται και πρέπει να επιλυθεί με διακρατικές διαπραγματεύσεις.

Διαδηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση και βούλησή μας να μην παραιτηθούμε ποτέ από τις ιερές αυτές διεκδικήσεις των θυμάτων αδελφών μας και του Ελληνικού Λαού, που είναι καταγεγραμμένες με πύρινα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας και όσο καθυστερεί η ικανοποίησή τους θα χαλυβδώνουν τον αγώνα μας.

Οι νεκροί ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη!

Σχετικά άρθρα