Δωρεάν διακοπές μπορούν να κάνουν μέσω του κοινωνικού τουρισμού 200.000 Έλληνες, από τώρα και μέχρι τον Νοέμβριο, στα νησιά Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο.
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm”, το ελληνικό κοινωνικό τουριστικό πρόγραμμα που εκπονείται δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους, από τώρα και μέχρι τον Νοέμβριο, να επισκεφτούν τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.
Συγκεκριμένα επισήμανε ότι φέτος, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα των πέντε νησιών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων του ΟΑΕΔ που θα επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις ενώσεις Ξενοδόχων, παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή.
Η κ. Κουντουρά μίλησε και για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα στα νησιά που δέχτηκαν το προσφυγικό κύμα και την ικανοποίηση της από τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης.
Όπως είπε, το προσφυγικό ήταν ένα θέμα ευρωπαϊκό και η Ελλάδα έκανε το χρέος της. «Φιλοξενήσαμε τους πρόσφυγες προσωρινά σε μέρη πλήρως ελεγχόμενα και μακριά από τουριστικές περιοχές» και «είμαστε περήφανοι διότι στείλαμε μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ενώ συγχρόνως σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.
Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως για τα νησιά που δέχτηκαν τις προσφυγικές ροές «υπήρξε ανησυχία διότι οι προσφυγικές ροές στα συγκεκριμένα νησιά δεν μας άφηναν το περιθώριο να τα υποστηρίξουμε πολύ τουριστικά», ωστόσο προσέθεσε πως όταν μειώθηκαν οι ροές και «με το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύξαμε στο υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις περιφέρειες, τους δήμους, την τοπική κοινωνία και τις ενώσεις Ξενοδόχων καταφέραμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε το κλίμα έτσι ώστε τα νησιά αυτά να έχουν μικρότερες απώλειες», υπογραμμίζοντας ότι η Κως και η Σάμος φαίνεται ότι θα ανακάμψουν πλήρως.
Η κ. Κουντουρά μίλησε επίσης για τη συνεργασία με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημιουργία βίντεο με μαρτυρίες τουριστών για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.
Τόνισε ακόμη ότι λόγω των καταστάσεων στην Τυνησία, την Τουρκία και την Αίγυπτο δημιουργήθηκε ένα νέο κύμα τουριστών που δεν επέλεξε τις συγκεκριμένες χώρες ως προορισμό, από το οποίο η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο μερίδιο.
«Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με απίστευτες επιλογές, και την προτιμούν πολλοί ως προορισμό. Αυτήν τη στιγμή συνολικά έχουμε μια αύξηση τουριστών της τάξεως του 6-8%», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην Κέρκυρα σημειώθηκε αύξηση 13% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο Ηράκλειο 12%, στη Ρόδο 10%. Επίσης σημείωσε ότι έχουμε μεγάλο κύμα Βρετανών και Γερμανών τουριστών, αύξηση κατά 45% του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των τουριστών από την Κορέα και την Κίνα.
Ερωτηθείσα αν και κατά πόσο επηρέασαν οι εξελίξεις στην Τουρκία στη δημιουργία νέων τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, η κ. Κουντουρά τόνισε πως παρόλο που υπήρξε όφελος για τον ελληνικό τουρισμό, είναι κάτι προσωρινό και πως εκείνο που θεωρεί σημαντικό είναι η δημιουργία σχέσεων για την ανάπτυξη μακροχρόνιων δεσμών.