Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ένταξη της κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού στην ελληνική νομοθεσία.
Την αντίθεσή τους στο προς ψήφιση νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν να είναι κανονικό, εξέφρασαν σήμερα ατμιστές σε συνέντευξη Τύπου.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στο καθεστώς απαγόρευσης προβολής μέσω διαφημίσεων που ισχύει και για τα κανονικά τσιγάρα αλλά και απαγόρευσης χρήσης στους εσωτερικούς χώρους.
Ακόμη, την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), έχει προκαλέσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς απαγορεύει και το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τόσο του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται καπνικό προϊόν και ως εκ τούτου τάσσονται κατά της χρήσης του στους κλειστούς χώρους.
Το ελληνικό υπουργείο Υγείας σε πρόσφατες επαφές που είχε με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμπεριλάβει στην γενικότερη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους ρητή αναφορά και για το άτμισμα.
H εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΕΕΗΤ που υποστηρίζει ότι «το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας».
Κατηγορεί, ακόμα, το υπουργείο Υγείας για έλλειμμα διαλόγου που οδηγεί στο «πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».
Ο ΣΕΕΗΤ αντιτείνει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.