Περισσότερα από 45 δισ. ευρώ “εξαφανίζονται” από την ελληνική οικονομία, καθώς στο αστρονομικό αυτό ποσό εκτιμάται το “κόστος” της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στο 25% του ΑΕΠ εκτιμάται το ποσοστό αδήλωτης εργασίας στην χώρα μας, σύμφωνα με τη «Διαγνωστική Έκθεση» η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), και επικύρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.
Η διαγνωστική έκθεση αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή πάνω από 45 δισ. ευρώ.
Ως μέτρα καταπολέμησης προτείνονται η υλοποίηση ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.
Με αφορμή την επικύρωση της έκθεσης ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον κεντρικό εθνικό στόχο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά. Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε άλλης πλευράς της εργασιακής ζούγκλας αποτελούν επίσης ελάχιστες προϋποθέσεις για μία δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος όλου του λαού μας».
Η πραγματική διάσταση της αδήλωτης εργασίας δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στατιστικά στοιχεία, όπως δεν αποτυπώνεται και η μερικώς/ψευδώς δηλωμένη εργασία, η οποία τείνει με την κρατική ανοχή να γίνει ο κανόνας, οδηγώντας σε εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, τόνισε από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ.