Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κανονιοφόρος “Κραταιός” διώχνει τους Τούρκους από τις Οινούσσες (βίντεο)

Η κανονιοφόρος “Κραταιός” διώχνει τους Τούρκους από τις Οινούσσες (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Βίντεο, Οινούσσες, Παραβίαση Χωρικών Υδάτων, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,

Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» εκδιώκει ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το επεισόδιο μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού αλιευτικού «Άγιος Δημήτριος» σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Το τουρκικό σκάφος, κινούμενο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητούσε από την ελληνική μηχανότρατα να σταματήσει το ψάρεμα στα ελληνικά χωρικά ύδατα με το ψευδοεπιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκική χωρική θάλασσα!

Μάλιστα οι Τούρκοι απειλούσαν να συλλάβουν τους Έλληνες ψαράδες μέχρι που στην περιοχή εμφανίστηκε η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική ακταιωρό να απομακρυνθεί.

Οι Τούρκοι αρνούνταν να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως βλέπετε στο βίντεο η κανονιοφόρος «Κραταιός» απομακρύνει το τουρκικό σκάφος πλέοντας με χαμηλή ταχύτητα κοντά στην πρύμνη του.

Το επεισόδιο

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών εισήλθαν το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ το ένα από αυτά ζήτησε από ελληνικό αλιευτικό που έπλεε στην περιοχή να αποχωρήσει.

Το περιστατικό με την παρενόχληση του αλιευτικού σημειώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Μιλώντας στον Πολίτη της Χίου, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού σκάφους Ευάγγελος Κουνενής, είπε ότι το τουρκικό σκάφος πλησίασε το αλιευτικό «Άγιος Δημήτριος» και του ζήτησε να το ακολουθήσει στα έναντι παράλια, λέγοντάς του ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Όπως ανέφερε, το αλιευτικό ακινητοποιήθηκε και αμέσως ειδοποιήθηκε το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έδιωξε το τουρκικό σκάφος από τα ελληνικά ύδατα.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 11 το πρωί, δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν.

Στο σημείο βρισκόταν σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Παράλληλα, τουρκικό αεροσκάφος CN-235 προχώρησε σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο.

Τέσσερις από αυτές ήταν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες στις 10:53 στα 1.500 πόδια, στις 10:56 στα 700 πόδια και στις 11:00 στα 500 πόδια, αντίστοιχα καθώς και πάνω από τη νήσο Παναγιά στις 11:04 στα 200 πόδια.

Μόνιμη στρατιωτική δύναμη στις Οινούσσες

Μόνιμη στρατιωτική δύναμη στις Οινούσσες μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις αποφάσισε να στείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, η μόνιμη στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η κατασκευή ελικοδρομίου στην νησίδα ώστε να μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, υπό τη σκιά των συνεχόμενων πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχετικά άρθρα