Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μύθοι και αλήθειες για το λουκέτο στην Ηλεκτρονική

Μύθοι και αλήθειες για το λουκέτο στην Ηλεκτρονική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για

Στο δρόμο βρέθηκαν οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών, με την εταιρία να κηρύσσει πτώχευση και επίσημα μετά από 66 χρόνια δραστηριοποίησης στην πώληση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η εξέλιξη από μόνη της αποτελεί μία δυσάρεστη είδηση, καθώς μία ελληνική εταιρία βάζει λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους και προστίθεται στις εκατοντάδες των τελευταίων επτά ετών.

Την ίδια ώρα ωστόσο, επειδή το κανόνι της Ηλεκτρονικής επιχειρείται από ορισμένους να γίνει παντιέρα στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ορισμένα πράγματα οφείλουν να αποσαφηνιστούν, πριν σπεύσουν πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το ζήτημα.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία αποδίδει αποκλειστικά στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων το λουκέτο, γεγονός που δίδει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στη ΝΔ τις δικές της “απολυμένες καθαρίστριες”, όπως πολλοί έσπευσαν εύστοχα να σημειώσουν.

Είναι δεδομένο ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων δυσχεραίνουν το επιχειρείν, ωστόσο η Ηλεκτρονική Αθηνών δεν διαβιούσε μήνα του μέλιτος μέχρι το κανόνι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρία είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, ενώ το 2014 είχε ζητήσει από τους εργαζομένους της να συνεισφέρουν καταβάλλοντας περίπου έναν μισθό τους υπέρ της ανάκαμψης της εταιρείας.

Πέραν των capital controls, αυτό που δεν τονίζεται, πολλώ δε μάλλον αποσιωπάται στην ανακοίνωση της διοίκησης, είναι ότι η εν λόγω εταιρία έχει και ορισμένες πτυχές στην πορεία της που δεν έχουν “φωτιστεί”

louketo

Το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ εργαζομένων, εργοδοσίας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Η πλευρά της εργοδοσίας δεν εμφανίστηκε για δεύτερη φορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αναβάλλοντας τη συνάντηση.

Την ίδια ώρα για τσουβάλια με λεφτά α λα Spriders έκανε λόγο το μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων!

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παραλλήλισε την κατάσταση με το μεγάλο κανόνι των Sprider Stores, κάνοντας λόγο για τσουβάλια με λεφτά που μετέφερε ο ιδιοκτήτης των Spriders, κ. Χατζηιωάννου, και αποθηκεύονταν σε κρυφά σημεία. Αυτά τα λεφτά προέκυψαν από τα bazaar που έκανε πριν κλείσει η εταιρία, πρακτική που ακολούθησε και η Ηλεκτρονική Αθηνών πριν την ανακοίνωση του λουκέτου.

«Το ίδιο ακριβώς έχει κάνει και η εργοδοσία της Ηλεκτρονικής. Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς λένε ότι από το bazzar που έχει κάνει, τις εκπτώσεις δηλαδή, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν μαζέψει εκατομμύρια, τα οποία πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας ευθύνες παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς όπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου γνώριζε για το κανόνι.

Αξιοσημείωτο δε πως η συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Στρούτσης, διεκόπη μετά από παρέμβαση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Τα “γαλαζοπράσινα” λουκέτα

Πέραν του λουκέτου καθαυτού της Ηλεκτρονικής, το οποίο έσπευσε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά η ΝΔ λησμονώντας τι ακριβώς έχει συμβεί στην αγορά επί των ημερών της, μία πρόχειρη έρευνα αναδεικνύει το φαρισαϊσμό και τη λαϊκιστική προσέγγιση για το τραγικό τέλος μίας επιχείρησης που αφήνει στο δρόμο 450 εργαζόμενους.

Πάνω στην απόγνωση των εργαζομένων ορισμένοι έπσευσαν να κάνουν μικροπολιτική, ξεχνώντας ότι αντίστοιχα λουκέτα ήταν και των:

ΑΓΝΟ
ALAPIS
Διεθνής Ασφαλιστική / Evima
SPRIDER STORES
DELICA
FOKAS
ΑΓΑΠΗΤΟΣ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΚΑΤΣΕΛΗΣ
Εκδόσεις Τεγόπουλου
Τυποεκδοτική
Εκδόσεις Λυμπέρη
ΙΜΑΚΟ
Βωβός
NEOSET
SATO
Γαβαλάς
Καρούζος
PC SYSTEMS
Nαυπηγεία Ελευσίνας
CIVITAS
Πετζετάκης

Πρόσφατα άρθρα