Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολύ χαμηλές οι ροές προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Σάμος, Συνθήκη Σένγκεν, Τουρκία, Χίος,

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη στις 09:00 το πρωί, αποβιβάστηκαν 80 άτομα, 75 στη Λέσβο, τέσσερα στη Χίο και ένας στη Σάμο. Στο σύνολό τους, ήταν Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί.

Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί ήταν οι επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ροές προσφύγων και ιδιαίτερα Σύρων έχουν μηδενιστεί εδώ και μέρες. Το σύνολο των όσων έρχονται είναι μετανάστες άνδρες, που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 160 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hotspot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα hotspots των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο 3.577, στη Χίο 1828 και στη Σάμο 465. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hotspot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα hotspots τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Σχετικά άρθρα