Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεύτερη “Ειδομένη” έγινε ο Πειραιάς με 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ειδομένη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πειραιάς, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Τους 5.800 φθάνουν πλέον οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, η μετακίνηση των οποίων προς τα κέντρα φιλοξενίας, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει εκ νέου. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό θυμίζοντας κατά πολύ αυτόν της Ειδομένης.

Παρά το γεγονός ότι σε προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας είχε αποφασισθεί η διανομή από χθες ενημερωτικών φυλλαδίων προς τους πρόσφυγες και μετανάστες με τα οποία θα εξηγούσαν για ποιο λόγο θα έπρεπε να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας με τη βοήθεια μεταφραστών, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος όπως και αυτός της Κυλλήνης χωρητικότητας 1.300 ατόμων.

Το πρωί αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά να καταπλεύσουν δύο πλοία ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή στην Ειδομένη ομάδα προσφύγων κρατά κλειστή για 13η ημέρα τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων. Στον καταυλισμό περιμένουν σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τους 51.000 ξεπερνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Μετά από μερικές ημέρες συγκρατημένων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών χθες αυξήθηκαν και πάλι οι ροές από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Πάνω από 450 άτομα πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από τα σκάφη του λιμενικού και της Frontex ανοιχτά της Λέσβου.

Κατατέθηκε την ίδια ώρα στην Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ″σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)″ (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα στις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά άρθρα