Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεχωριστή φορολογική δήλωση όσοι έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης

Ξεχωριστή φορολογική δήλωση όσοι έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σύμφωνο Συμβίωσης, Φορολογικές Δηλώσεις,

Τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν, μόνο εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να συνεχίσουν να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεχωριστά.

Αυτό απεφάνθη με γνωμοδότησή του το Β΄ Tμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος (21/2014), απαντώντας σε σχετικό ερώτηση του υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το ΝΣΚ έκρινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναλογική ή διασταλτική ερμηνεία του νόμου και να ισχύσουν για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, τα ισχύοντα για τους συζύγους. «Κατ’ ακολουθίαν», αποφαίνεται το Β΄ Τμήμα του ΝΣΚ «τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος».

Το ανώτατο δικαστήριο επικαλείται την εισηγητική έκθεση του νόμου σύμφωνα με την οποία «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων, και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο».

Η αρχή αυτή, όπως επισημαίνεται στην γνωμοδότηση έχει ως συνέπεια «ο /η σύζυγος από τον γάμο να μην εξομοιώνεται με τον/την σύμβιο/α του συμφώνου συμβίωσης, ούτε υπάρχει νομοθετική βούληση της κατά κανόνα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το γάμο στα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης».

Σχετικά άρθρα