Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασφυκτική η κατάσταση με τους πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ειδομένη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΚΕΕΛΠΝΟ, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πειραιάς, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας συνολικά 601 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ στην Ειδομένη συνεχίζεται το δράμα των ανθρώπων στο έλεος της βροχής.

Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο. Αργά το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη κατέλυσαν χθες περίπου 2780 άτομα.

Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι ασφυκτικά γεμάτοι ενώ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2.

Η βροχόπτωση έχει εξαναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ και σήμερα μέλη εθελοντικών οργανώσεων διένειμαν πρωινό και ξηρά τροφή.

Την Κυριακή περίπου 500 άτομα αναχώρησαν με πούλμαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και για το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να τους πείσουν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας αρνούνται να μετακινηθούν καθώς φοβούνται ότι οι αρχές θα τους πάρουν τα έγγραφα και δεν θα μπορέσουν να φύγουν και θα εγκλωβιστούν.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες «βουλιάζουν» στα λασπόνερα της Ειδομένης, περιμένοντας μάταια το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική Ευρώπη.

Άνθρωποι και σκηνές «πνίγονται» στην λάσπη, ενώ τα κρούσματα ασθενειών πολλαπλασιάζονται λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Συναγερμός σήμανε μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο κοριτσάκι το οποίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για δεύτερο κρούσμα δεν επιβεβαιώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον πρόεδρό του, Θανάση Γιαννόπουλο, ωστόσο, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλα κρούσματα στο μέλλον.

Μετά το κρούσμα ηπατίτιδας, εμφανίστηκαν και κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται από ποντίκια στους ανθρώπους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Επίσης υπάρχουν δείγματα με τσιμπήματα από έντομα κυρίως σε παιδιά και βρέφη.

Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη παλεύουν καθημερινά καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ κακές, κυρίως τις τελευταίες μέρες που η βροχή έχει μετατρέψει τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξάνεται μέρα με την ημέρα με την τελευταία καταγραφή χθες το πρωί να κάνει λόγο για 44.035, ενώ την ίδια στιγμή το Συντονιστικό αναζητά χώρους για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που να διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές.

Σχετικά άρθρα