Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατάντια: Ακροδεξιοί όργωσαν περιοχή που θα στηνόταν καταυλισμός στην Πέλλα

Κατάντια: Ακροδεξιοί όργωσαν περιοχή που θα στηνόταν καταυλισμός στην Πέλλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Καταυλισμός, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πέλλα, Πρόσφυγες,

Ακραία ήταν η αντίδραση των κατοίκων του χωριού Άθυρα στο δήμο Πέλλας στην απόφαση να στηθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.

Οι κάτοικοι το βράδυ της Τετάρτης όργωσαν και έσκαψαν με τρακτέρ, φορτωτές και άλλα μηχανήματα την έκταση 100 στρεμμάτων, στο παλιό αεροδρόμιο Αξιού, στην οποία επρόκειτο να στηθεί ο καταυλισμός για να φιλοξενήσει 3000 πρόσφυγες.

Κλιμάκιο του στρατού που έφτασε στο σημείο σήμερα το πρωί για να κάνει αυτοψία του χώρου, προκειμένου να στηθούν σκηνές, διαπίστωσε πως ο χώρος είναι σκαμμένος και ακατάλληλος για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο και ρεπορτάζ της Καθημερινής, λίγο πριν το όργωμα, κάτοικοι προπηλάκισαν το δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, ο οποίος μετέβη στο χωριό για να ενημερώσει τους κατοίκους για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει εκεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων.

«Είμαστε ο σκουπιδότοπος του νομού» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι κάτοικοι του χωριού είχαν ενημερωθεί από τον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο ότι η συγκεκριμένη έκταση, 100 στρεμμάτων, είχε μόλις παραχωρηθεί από τον δήμο στις ένοπλες δυνάμεις για την κατασκευή ενός χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

Η απόφαση είχε ληφθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο νωρίτερα την ημέρα εκείνη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των παριστάμενων Αθυριωτών.

Πηγαίνοντας στα Αθυρα, ο κ. Στάμκος αντιμετώπισε ένα εξαιρετικά εχθρικό πλήθος, διακοσίων και πλέον ατόμων. Το βράδυ της Τετάρτης, οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Πήγαν με τα τρακτέρ στην τοποθεσία, δυόμισι χιλιόμετρα από το χωριό, και την κατέστησαν πλήρως ακατάλληλη για τη φιλοξενία οποιουδήποτε. Στη συνέχεια παρέμειναν στην περιοχή, για να την περιφρουρήσουν.

Το πρωί της Πέμπτης έφτασε στο σημείο κλιμάκιο της Β΄ Μεραρχίας Έδεσσας, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα έργα και αποχώρησε.

Οι κάτοικοι δήλωσαν πως είναι ανυποχώρητοι. Όπως εξηγούν, δίπλα στην τοποθεσία που ήταν αεροδιάδρομος των ενόπλων δυνάμεων –πριν μεταβιβαστεί στον δήμο– πολλοί έχουν ζώα ή χωράφια, που παράγουν το οπωροκηπευτικά, σιτάρι και καλαμπόκι.

Μιλούν για την απουσία βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και για την αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται το καλοκαίρι από τα κουνούπια, λόγω των ελών δίπλα στον ποταμό Αξιό.

Εκφράζουν επίσης φόβους για την υγεία και την ασφάλειά τους. «Θα τους φέρουν και θα τους πετάξουν εδώ, δεν θα τους περιθάλψει κανείς» λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος. «Η πείνα και η βρωμιά φέρνουν εγκληματικότητα και αρρώστιες». Ενώ συνομιλούμε, κυκλοφορούν διάφορες φήμες που προκαλούν αναστάτωση – περί έλευσης εισαγγελέα, ή και των ΜΑΤ.

Με πληροφορίες από karatzova.com και kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα