Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η γρίπη Η1Ν1 τρόμαξε το Υπουργείο Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γρίπη, Γρίπη των Πτηνών, ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), Υπουργείο Υγείας, Φονική Γρίπη,

«Θερίζει» η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 που μέχρι στιγμής μετρά 34 θύματα, ανάμεσά τους και ένα 4χρονο παιδί, ενώ πλέον τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι δυσεύρετα. Από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου σημειώθηκαν 11 νέα κρούσματα, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξαν 6 άτομα.

Η κατάσταση αυτή απασχόλησε το υπουργείο Υγείας στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη, όπου επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος εξέφρασε την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί» , αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και συζήτησαν τρόπους για να αυξηθούν. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας έχει εκτιμήσει ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης, χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών.

Πάντως ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου.

Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

Σχετικά άρθρα