Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία και στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία και στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Κανονικά συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά οι πρόσφυγες, παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Ο αριθμός των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα διά θαλάσσης δεν εμφανίζει προς το παρόν καμία μείωση. Και αυτό παρά τη συμφωνία που επετεύχθη την Κυριακή που πέρασε στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκία στις Βρυξέλλες για αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών να προστατεύει καλύτερα τις ακτές της και να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά των διακινητών.

Παρά την αγωνιώδη προσδοκία για περιορισμό των προσφυγικών ροών, έως τώρα η προσέλευση προσφύγων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής ακτοφυλακής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης (IOM), την Κυριακή που πέρασε κατέφθασαν στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες.

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως ο ΙΟΜ είχε καταγράψει μείωση των προσφυγικών ροών, την οποία απέδωσε κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή.

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει την ίδια ώρα και η κατάσταση των προσφύγων κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Στην Κροατία καταγράφηκαν αφίξεις 4.000 προσφύγων τη Δευτέρα, 30.11. Το ίδιο ισχύει και για τη Σλοβενία. Δραματική παραμένει όμως και η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Πάντως, ο σκοπιανός υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW, χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα «ελεγχόμενη και σταθερή, η αστυνομία δρα με επαγγελματισμό», δήλωσε. Εκφράζοντας μεν την κατανόησή του για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην περιοχή, τόνισε ότι παρόλα αυτά «το γεγονός αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παρακάμπτει τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες βρίσκονται εκεί για να εκτελέσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα».

Ο Όλιβερ Σπασόφσκι διευκρίνισε ότι η χώρα του επιτρέπει μόνον την διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι, όπως είπε, οι χώρες της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στους οικονομικούς μετανάστες.

Ιδιαίτερη έμφαση επιχείρησε να δώσει ο σκοπιανός υπουργός Εσωτερικών και στις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη χώρα του, αλλά και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, για τη διαχείριση της κρίσης απαιτείται «μέγιστη συνεργασία».

Το παράγοντα «συνεργασία» τόνισε ο Όλιβερ Σπασόφσκι και σε ό,τι αφορά τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης με την Ελλάδα. Σε διπλωματικό τόνο επισήμανε ότι «η υπέρβαση αυτής της τεταμένης κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συμφωνία που θα μας οδηγεί σε καλές λύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν μη παραβίαση της ασφάλειας και στις δύο χώρες. Αυτό μπορούμε να το παράσχουμε μόνο μέσω αμοιβαίας συνεργασίας», υπογράμμισε ο Όλιβερ Σπασόφσκι.

Σχετικά άρθρα