Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκάνδαλο Siemens: Εννιά χρόνια μετά στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι

Σκάνδαλο Siemens: Εννιά χρόνια μετά στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Siemens, Εφετείο, ΟΤΕ, Σκάνδαλο,

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης,αυτό των μαύρων ταμείων της Siemens, θα αναβιώσει σήμερα στις αίθουσες του Εφετείου, με πάνω από 60 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο.

Εννέα χρόνια πέρασαν από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων για να καταφέρει η ελληνική δικαιοσύνη να βρει τους υπόπτους και να τους καθίσει στο σκαμνί.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να περατωθεί η προκαταρκτική εξέταση αλλά και η κύρια ανάκριση για μία υπόθεση που στην Γερμανία έκλεισε μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από τα μαύρα ταμεία της Siemens δόθηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές, προκειμένου ο γερμανικός κολοσσός να εξασφαλίσει ότι πάρει το έργο ψηφιοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ, κόστος που πάντα σύμφωνα με τους δικαστές ματοκυλίστηκε στην σύμβαση, καθιστώντας ακριβότερη…

Η δίκη όμως αρχίζει με προβλήματα με το…καλημέρα σας, αφού ήδη οι Γερμανοί κατηγορούμενοι με δήλωσή τους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δικαστούν εάν δεν έχουν στα χέρια τους μεταφρασμένο στα γερμανικά το κατηγορητήριο που αριθμεί 5.000 σελίδες (!) και ως εκ τούτου δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη.

Μάλιστα κάποιοι εξ’αυτών έχουν ήδη προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με νομικούς, το θέμα της….αμετάφραστης στα γερμανικά κατηγορίας, μπορεί να βάλει νάρκες στη δίκη γιατί, σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο, απαραίτητα θα πρέπει να μεταφράζονται τα βασικά έγγραφα στη γλώσσα του κατηγορουμένου.

Αλλά και γιατί η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί ότι συνιστά αυτοτελή λόγο αναίρεσης ή μη μετάφραση αυτών των εγγράφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου. Άλλος σκόπελος όμως είναι και το που θα διεξαχθεί η δίκη αφού δεν υπάρχει κενή αίθουσα που να μπορεί να φιλοξενήσει 64 κατηγορουμένους και τους δικηγόρους τους…

Η κατηγορία
Επί της ουσίας, η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του και την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του που υπογράφηκε το 1997 με τη γερμανική εταιρεία και έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς εξαιτίας των ποσών που δόθηκαν για την επίτευξή της…
Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί:

19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

-14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

-8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

-14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

-8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη , Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι ,πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας , Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας , οι οποίοι δεν αναμένεται να εμφανιστούν, αφού σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Η μίζα έφτασε τα 70 εκατομμύρια ευρώ, και ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με το βούλευμα, ωστόσο η ζημία θα είναι ένα μείζον θέμα που θα απασχολήσει τις δικαστικές αρχές μιας και ο ΟΤΕ την αμφισβητεί.

Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον φέρονται ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης.

Σχετικά άρθρα