Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να προστατέψει από τις περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, με εξαίρεση τις πρόωρες, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στο υπόμνημά του, το οποίο προφανώς απευθύνεται στους Θεσμούς, ότι το ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, το οποίο δεν θα ενισχύει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν παίρνουν σύνταξη, με παρέμβαση του Κουαρτέτου.
Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από το Μάρτιο του 2016, καθώς το 20% των δικαιούχων θα χάσουν το επίδομα μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το ασφαλιστικό, που αποτελεί κομβικό θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων, τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος .
Ο υπουργός Εργασίας προκρίνει την περικοπή των συντάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 μέσω του επανυπολογισμού τους με βάση ενιαίο συντελεστή, αντί των οριζόντιων μειώσεων.
Δεσμεύεται, ωστόσο, ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις, με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός, με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, δείξει μικρότερα ποσά, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ή το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διασφάλιση δεν θα ισχύει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Προς το παρόν, δεν διευκρινίζεται σε τι βάθος χρόνου θα ελεγχθούν οι πρόωρες συντάξεις.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η εξοικονόμηση πόρων να μην προέλθει μόνο από τη μείωση των συντάξεων, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι δανειστές, που επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη βασική σύνταξη, έχουν εκφραστεί αρνητικά ως προς την αύξηση των εισφορών, χωρίς να έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.
Για τις επικουρικές συντάξεις παραμένουν ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: α) να ενσωματωθούν στις κύριες β) να παραμείνει αυτόνομο το ενιαίο επικουρικό ταμείο, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά.
Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού θα έχει άξονα τη βασική σύνταξη, η οποία θα συνδέεται με «ρήτρα ανάπτυξης» για όσους συμπληρώνουν 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία.
Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής μέσω της σύστασης εταιρειών είσπραξης εισφορών, ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την είσπραξη των εισφορών στην πηγή.