Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνα: Mανιώδεις καπνιστές, παχύσαρκοι και λάτρεις του… καναπέ οι Έλληνες

Έρευνα: Mανιώδεις καπνιστές, παχύσαρκοι και λάτρεις του… καναπέ οι Έλληνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλληνες, Έρευνα, Κάπνισμα, Παχυσαρκία,

Στενή σχέση με τον… καναπέ, το τσιγάρο και το φαγητό έχουν αναπτύξει οι Έλληνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την (κακή) κατάσταση της υγεία τους, ενώ «απέχουν» σταθερά και από τη διενέργεια βασικών προληπτικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία και η μικροσκοπική κοπράνων.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι Έλληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν είτε τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται είτε τα φάρμακά τους: σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες διαθέτει κάθε μήνα το 5% του εισοδήματός του για γιατρούς, εξετάσεις ή φάρμακα, ενώ το 15% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 10% του μηνιαίου μισθού του για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα «Hellas HealthVΙ» για την υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από την Metron Analysis.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το προφίλ του Έλληνα

Μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%). «Κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι (14%) και οι έχοντες βασική εκπαίδευση (17%).

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο δείκτης ψυχικής υγείας την τελευταία πενταετία: η αντίστοιχη έρευνα το 2010 αποτύπωνε τον σχετικό δείκτη στο 49,5 ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 45,8.

Τέσσερις στους δέκα απέχουν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα ανεβαίνει στο 50%.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή και το αποτύπωμά της στη ζυγαριά, η εικόνα παραμένει μελανή: μόλις το 41% των Ελλήνων έχουν κανονικό βάρος σώματος. Το 17% είναι παχύσαρκοι και το 42% υπέρβαροι. Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο.

Εξαιρετικά ψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, παρά τη μείωση που καταγράφεται την τελευταία πενταετία σε άντρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα το 2015 εκτιμάται στο 37%, με το 40% των ανδρών και το 34% των γυναικών να δηλώνουν καπνιστές. Το δε παθητικό κάπνισμα θεριεύει συνεχώς στους χώρους εργασίας (27%), στα εστιατόρια (78%) και στις καφετέριες και τα μπαρ (92%).

Σχετικά άρθρα