Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποιες σχολές ευνοούνται

Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποιες σχολές ευνοούνται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΙ, Πανελλαδικές Εξετάσεις, ΤΕΙ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ο οποίος αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 4% στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ενώ στις σχολές Θετικών Επιστημών και στα Πολυτεχνεία αναμένεται αύξηση έως και 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος”, οι εισακτέοι θα είναι φέτος 58.295 στη γενική σειρά των τελειοφοίτων λυκείου, αριθμός που θα προσαυξηθεί τελικά κατά περίπου 11.000 με 12.000 άτομα από άλλες ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων (κατηγορία 10% που κάνει χρήση παλαιότερης βαθμολογίας, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.ά.).

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αναμένεται με όλες τις ειδικές κατηγορίες να φτάσουν τις 70.000. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 80.000 υποψήφιοι.

Ευνοημένοι θα είναι όσοι στοχεύουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Δηλαδή φέτος θα είναι περισσότεροι οι φοιτητές που θα απορροφηθούν σε Πολυτεχνικές σχολές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό, σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και σε Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου.

Τμήματα τα οποία δίνουν πτυχία που οδηγούν σε επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά ανεργίας ή με σοβαρές δυσκολίες απασχόλησης θα δεχτούν περικοπή στους εισακτέους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικά και Ξενόγλωσσα τμήματα, στα πανεπιστήμια και σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων με πολύ χαμηλή ζήτηση.

Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα τμήματα που οδηγούσαν τους αποφοίτους σε θέσεις του δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες “καθηγητικές σχολές”.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν εφέτος στις 27 Μαΐου, ενώ οι βάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν όπως κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σχετικά άρθρα