Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολική ανατροπή για το μνημείο της Αμφίπολης

Ολική ανατροπή για το μνημείο της Αμφίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Κατερίνα Περιστέρη, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Παναγιώτης Φακλάρης, Τύμβος Καστά,

Όλη τη θεωρία της Κατερίνας Περιστέρη για σχέση του μνημείου της Αμφίπολης με τον Ηφαιστίωνα απορρίπτει ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης, που έχει εμπειρία 35 χρόνων σε ανασκαφές μακεδονικών τάφων.

* Πρώτον τονίζει ότι δεν πρόκειται για ηρώο, αλλά για τάφο. «Τα ηρώα ήταν επισκέψιμα, για αυτό και ήταν υπέργεια και όχι υπόγεια».

* Δεύτερον, αποκαλύπτει ότι οι επιγραφές δεν βρέθηκαν τώρα, αλλά πριν από δεκαετίες και υποστηρίζει ότι δεν έχουν διαβαστεί σωστά από την ομάδα Περιστέρη. «Τις έχω φωτογραφίσει πριν από χρόνια, δεν είχα δει τίποτα ενδιαφέρον».

* Τρίτον, υπενθυμίζει ότι η Αμφίπολη ήταν ρωμαϊκή αποικία, δεν ανήκε στη μακεδονική επικράτεια. «Αν το μνημείο είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Ηφαιστίωνα θα έπρεπε να είχε χτιστεί κάπου στην τότε Μακεδονία», αναφέρει.

* Τέταρτον, ισχυρίζεται ότι το ΑΝΤ που βρήκαν γραμμένο δεν παραπέμπει στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, ο οποίος άλλωστε έδρασε στη Μικρά Ασία και όχι στη Μακεδονία. «Και στον τάφο του Φιλίππου, στις Αιγές, είχε βρεθεί το ίδιο ΑΝΤ. Σημαίνει κάτι αυτό;» αναρωτιέται.

* Πέμπτον, αποσυνδέει πλήρως το μαρμάρινο λιοντάρι από το μνημείο. «Δεν ήταν στην κορυφή του λόφου Καστά», σημειώνει, «βρέθηκε δυο χιλιόμετρα μακριά».

Σχετικά άρθρα