Μακεδονικό, Κυπριακό, σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα, προσφυγικό, μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι μερικά μόνο θέματα από όσα ετοιμάζει ο πρωθυπουργός να ρίξει στην δημόσια ατζέντα, προκειμένου η κυβέρνηση να ξεφύγει από την «μονοθεματική» επικαιρότητα του Μνημονίου και το πολιτικό κόστος που αυτή επιφέρει.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ήδη τα πρώτα βήματα κατά την επίσκεψή του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για να ανοίξει διπλωματικά θέματα –και όχι μόνο.
Κι όλα αυτά, την ώρα που οι υπουργοί του έχουν λάβει εντολή –όταν έκλεισαν οι πόρτες, κατά την πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- να ανοίξουν όλα τα μείζονα θέματα της αρμοδιότητάς τους και να ετοιμάσουν μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.
«Κανονική» κυβέρνηση, όχι… διαχειριστική
Με δεδομένο ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου αποτελεί τον «μονόδρομο» επί του οποίου θα κινηθεί η χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν την δυσάρεστη εμπειρία των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρωθυπουργών, που τις «κατάπιαν» τα Μνημόνια.
Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, άμα τη επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, σχεδιάζει να ανοίξει όλα τα θέματα της δημόσιας ατζέντας, προκειμένου να δώσει την έμφαση ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος είναι μια «κανονική» κυβέρνηση τετραετίας και όχι απλώς μία… διαχειριστική αρχή του Μνημονίου.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι σε μερικές μόλις ημέρες το «κουαρτέτο» των δανειστών αφικνείται στην Αθήνα και ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση θέλει, σύμφωνα με το matrix24.gr , να «απλώσει τον τραχανά», ώστε να μην χαθεί στην μετάφραση των διαπραγματεύσεων, των προαπαιτουμένων και των εφαρμοστικών νόμων.
Εξωτερική πολιτική
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μετείχε στη Νέα Υόρκη με ενεργό τρόπο στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Πέραν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας πρόλαβε να συζητήσει το Κυπριακό με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι.
Συν τοις άλλοις, με τους Αναστασιάδη- Σίσι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας για την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ, αλλά και στο νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, στην πρώτη του επαφή με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την βούλησή του για επανεκκίνηση των συνομιλιών, καίτοι στη συνέχεια η ελληνική αντιπροσωπεία απείχε από σύνοδο που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές, επειδή η πΓΔΜ μετείχε με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία».
Θεσμική μεταρρύθμιση
Παράλληλα με τον πρωθυπουργό, μια σειρά υπουργών και κορυφαίων στελεχών ανοίγουν άλλα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.
Το υπουργείο Παιδείας, έστω και με ατυχή τρόπο και με ακόμη ατυχέστατη υπαναχώρηση, άνοιξε το θέμα της περαιτέρω ρύθμισης των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, με αφορμή τα όσα είπε –και μετά… πήρε πίσω- η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου για την απλοποίηση της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών.
Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης, που θα προταθεί για την Προεδρία της Βουλής, ανακοίνωσε προχθές, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ότι η κυβέρνηση θα εκκινήσει τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, με αιχμή την συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, αλλά και την αλλαγή κρίσιμων συνταγματικών προβλέψεων, που έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικά, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Εσωτερικές μεταρρυθμίσεις
Την ίδια στιγμή, μετά την προχθεσινή συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, το υπουργείο Οικονομίας θα παραλάβει τη σκυτάλη προκειμένου να συνεργαστεί με τον Οργανισμό για την μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.
Παράλληλα, ο υφυπουργός αρμόδιος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, Αλέξανδρος Χαρίτσης ετοιμάζει ήδη τα νέα προγράμματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, έχοντας προαναγγείλει ότι οι νέες προκηρύξεις «θα είναι μεροληπτικές υπέρ των νέων».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη και κατά της γραφειοκρατίας, με το υπουργείο Οικονομίας να σχεδιάζει νέα διαδικασία απλοποίησης για την ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων και με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να έχει προαναγγείλει ενοποίηση του αριθμού της αστυνομικής ταυτότητας και του ΑΜΚΑ, ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
Το στίγμα στις προγραμματικές
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να «απλώσει τραχανά» εφ’ όλης της ύλης θα δοθεί κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Κατά πληροφορίες, κάθε υπουργός έχει λάβει εντολή να καταθέσει στο Κοινοβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην αρμοδιότητά του ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν κυνηγάει την ουρά της γύρω από το Μνημόνιο, αλλά εφαρμόζει πρόγραμμα τετραετίας πέρα και πάνω από την συμφωνία με τους δανειστές.
Το «μπουκέτο» όλων των θεμάτων που θα ανοίξει η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, ευλόγως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγιγνώσκοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, όταν θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία εκκρεμεί.