Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με 6.000 κενά ανοίγουν τα σχολεία

Με 6.000 κενά ανοίγουν τα σχολεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δάσκαλοι, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Σχολεία, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσει τελικά η σχολική χρονιά, όπως προέκυψε από την ενημέρωση της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας, Φρόσω Κιάου.

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ωστόσο, λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ, θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς.

Ειδικότερα, οι 12.000 θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ανά περιφέρεια, με δεσμευτικούς όρους.

Οι υπόλοιπες 7.000 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 και ίσως παραπάνω, από τη μεταφορά 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας.

Η μεταφορά αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έτος 2014-15 ήταν 11.000 από ΕΣΠΑ και 6.000 για τον κορμό (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Από αυτή την οπτική γωνία, η χρόνια φέτος είναι καλύτερη από άποψη έγκρισης πιστώσεων» ανέφερε η κ. Κιάου.

Ωστόσο προσέθεσε ότι «για τον κορμό -τα κενά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας- υπάρχουν λεφτά για 7.000 θέσεις, αλλά τα κενά είναι 13.500, έτσι, είναι αυξημένες οι ανάγκες».

Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν οι 6.000 και πλέον κενές θέσεις, οι οποίες αφορούν και γενική και ειδική αγωγή, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που καλύπτει το ΕΣΠΑ καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ολοήμερα σχολεία, εκπαιδευτικές δράσεις, υποστηρικτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες.

«Φέτος είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, και δύσκολα θα καλυφθούν με τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του ΕΣΠΑ και τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στις 3.500).

Σχετικά άρθρα