Με αιφνιδιασμό αλλά και ανακούφιση πληροφορήθηκαν οι τοπικές Αρχές την ματαίωση του κατάπλου του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους 1.700 πρόσφυγες, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου επρόκειτο να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη FYROM.
Στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε τελικά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»,ύστερα από πολύωρο ταξίδι και αφού πέρασε από την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη, το πλοίο έφτασε στον Πειραιά όπου αποβιβάστηκαν οι περίπου 2.500 πρόσφυγες που μεταφέρει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος κ. Γούλα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Βασίλης Μωυσίδης, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και του ΟΛΘ,ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε τους τοπικούς παράγοντες, οι φορείς των οποίων επρόκειτο να διαχειριστούν τη διέλευση ή και την ενδεχόμενη παραμονή των προσφύγων, ότι τελικά το επιβατηγό θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.
Η αγονοία πολλών κατευνάστηλε καθώς, δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης μιας τόσο μεγάλης απόβασης στην συμπρωτεύουσα.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», Με το που έγινε γνωστό ότι θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη με πλοία πρόσφυγες από τα νησιά, επικράτησε ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Κανείς δεν είχε από κανέναν επίσημη ενημέρωση για τη θαλάσσια μεταφορά, και είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη τόσο η κ. Κόλλια όσο και ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά και άλλοι συμμετέχοντες, χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι έμαθαν την τελευταία στιγμή και από τα ΜΜΕ ότι έρχεται στην πόλη καράβι με πρόσφυγες. «Δεν μπορεί να γίνεται πολιτική μέσα από τις ιστοσελίδες», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εν μέσω γενικού αλαλούμ είχε επιλεγεί, πριν από τη χθεσινή σύσκεψη, η παραλαβή και μεταφορά τους από τον προβλήτα του λιμανιού στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, ώστε να συνεχίσουν από εκεί με το ΚΤΕΛ για τα σύνορα.
Υπήρχαν επ’ αυτού ενστάσεις και διατυπώνονταν αντιρρήσεις για ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επαφές υποστήριζαν ότι όλη η διαδικασία δεν μπορεί να έχει την επίσημη κάλυψη, ούτε πολύ περισσότερο να οργανώνεται και να υποστηρίζεται από το κράτος η έξοδός τους προς άλλη χώρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί η Ελλάδα ως κράτος-μέλος τροφοδότης της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με προσφυγικές ροές.
Πληροφορίες μάλιστα που κυκλοφόρησαν στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης έκαναν λόγο για ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις, ώστε να μην αποβιβάσει χιλιάδες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή κάποιο άλλο πλοίο.