Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα στοιχεία ανατρέπουν τα δεδομένα για την Αμφίπολη

Νέα στοιχεία ανατρέπουν τα δεδομένα για την Αμφίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Κατερίνα Περιστέρη, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Μέγας Αλέξανδρος, Τύμβος Καστά,

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται και πάλι η Αμφίπολη με τον τύμβο Καστά, καθώς σύμφωνα με ομάδα αρχαιολόγων το μνημείο χρονολογείται νωρίτερα, στην ύστερη ελληνιστική εποχή, κάπου ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα Π.Χ. ή στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.

Μόλις έναν χρόνο από τη στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τις Σφίγγες και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ξεσπά νέα διαμάχη με αφορμή τη χρονολόγηση.

Σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», αρχαιολόγοι με πολυετή ανασκαφική πείρα στη Μακεδονία κατέθεσαν έκθεση αυτοψίας έπειτα από επίσκεψη στον τάφο και στο μουσείο της Αμφίπολης.

Σε αυτήν διαπιστώνουν πως η χρονολόγηση «διολισθαίνει». Την τοποθετούν στο β’ μισό του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., και όχι στον 4ο π.Χ αιώνα όπως εξακολουθεί να διατείνεται η ανασκαφέας.

Αν ισχύει αυτό, τότε το μνημείο δεν μπορεί να κρύβει κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών, δηλαδή της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Κατερίνα Περιστέρη σε απάντησή της εμμένει στη χρονολόγηση που είχε κάνει και δηλώνει «οργή και έκπληξη», τονίζοντας πως η ίδια είναι η ανασκαφέας, άρα δεν ευσταθεί ότι τα δεδομένα της ανασκαφικής έρευνας κάνουν τη χρονολόγηση να διολισθήσει.

Αναφέρεται ιδιαίτερα στα της έκθεσης αυτοψίας ζητώντας το υπηρεσιακό έγγραφο «με το οποίο με ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου.

Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία».

Οπως αποκαλύπτει η ίδια στις 30 Μαΐου έγινε μια επίσκεψη με επικεφαλής την αναπληρώτρια γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη, «την οποία συνόδευαν δύο διευθύντριες Εφορειών στο περιθώριο φιλικής επίσκεψης και συγκεκριμένα οι κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη μετά του συζύγου της».

Η ίδια τους ξενάγησε στο ταφικό μνημείο για περίπου μισή ώρα. Και ρωτά: «Είναι δυνατόν να γίνει αυτοψία και να βγει επιστημονικό πόρισμα που αφορά τη χρονολόγηση του Μνημείου στο πλαίσιο μιας φιλικής επίσκεψης μισής ώρας;».

Σχετικά άρθρα