Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λακωνία: Σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη παραδόθηκαν στις φλόγες (βίντεο)

Λακωνία: Σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη παραδόθηκαν στις φλόγες (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Λακωνία, Νεάπολη, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Φωτιά,

Σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη Λακωνίας παραδόθηκαν στις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς που επελαύνει στη Λακωνία.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλιτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά.

Δυσάρεστη είναι η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας με τα πρώτα σπίτια να έχουν ήδη αρχίσει παραδίδονται στις φλόγες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εικόνα που περιγράφεται είναι αυτή της ανεξέλεγκτης πυργκαγιάς η οποία δεν έχει κοπάσει και είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, ενώ η κατοικημένη ζώνη που απειλείται εκτείνεται στα περίπου 600 – 700 μέτρα προς το παραλιακό μέτωπο με δυνάμεις να επιχειρούν μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Η πρόεδρος των τουριστικών καταλυμάτων της Νεάπολης έκανε λόγο ακόμα και για φλόγες σε σπίτια στο κέντρο της πόλης ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Σωτηρόπουλο υπολογίζεται ότι 17 σπίτια έχουν καεί και -σύμφωνα με πρόχειρο υπολογισμό- συνολικά 35 στην ευρύτερη περιοχή.

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:40 σε χαμηλή βλάστηση και ελαιώνες στις περιοχές Φαρακλό, Παραδείσι, Λαχί, Αγ. Νικόλας και Νεάπολη. Λόγω ισχυρών ανέμων η επιχείρηση πυρόσβεσης κατέστη εξ αρχής πάρα πολύ δύσκολη.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας τουρίστας έχασε τη ζωή. Διακομίστηκε αρχικά στο κέντρο υγείας της Νέαπολης με συμπτώματα δύσπνοιας και με άλγος στο στήθος και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για έμφραγμα.

Οι γιατροί προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή και ο άτυχος άντρας πιθανώς κατέληξε από τον πυκνό καπνό που έχει καλύψει την περιοχή ή από το έντονο στρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί τρεις αγροικίες στην περιοχή του Φαρακλού και δυο στο Λαχί ενώ χειρότερη ήταν η κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο που εκκενώθηκε και στην παραλία του οποίου είχαν εγκλωβιστεί 200 άτομα που μεταφέρθηκαν με δυο λάτζες του λιμενικού με το πλοίο Πορφυρούσσα στη Νέάπολη.

Προληπτικά είχαν εκκενωθεί από νωρίς τα χωριά Λάχι και Φαρακλό αλλά και παιδική κατασκήνωση της περιοχής ενώ ένα σπίτι έχει καεί -κατά πληροφορίες- στην Αγία Βαρβάρα.

Το μεσημέρι και αφού είχε καταλήξει ο άτυχος τουρίστας έγινε γνωστό ότι εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης όπου βρίσκονταν ήδη αρκετοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα. Το προσωπικό και οι γιατροί μεταφέρθηκαν στο γηροκομείο όπου και πλέον μπορούν να μεταβαίνουν πολίτες με προβλήματα υγείας ενώ σε ετοιμότητα βρίσκοντα τα νοσοκομεία σε Μολάους και Σπάρτη.

Οι άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ κάνουν πολύ δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης ενώ είναι ενδεικτικό ότι καναντέρ που συμμετείχε στην επιχείρηση προέβη νωρίτερα σε αναγκαστική προσγείωση σε δρόμο δυτικά του Φαρακλού με τους δυο πιλότους να είναι καλά στην υγεία τους και μόνο τον έναν να έχει υποστεί ελαφρύ τραυματισμό.

Επιχειρούν συνολικά τρία αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα και συνολικά 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο, 41 οχήματα ΟΤΑ, 4 υδροφόρες της περιφέρειας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή άλλοι εγκλωβισμοί, ωστόσο το γεγονός ότι τα σπίτια στην περιοχή είναι διάσπαρτα καθιστά αβέβαιο τον οριστικό απολογισμό.

Σχετικά άρθρα