Το δημόσιο δίκαιο είναι το «κλειδί» για την ατομική ιδιοκτησία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτή την εποχή δοκιμάζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και στην Ελλάδα ιδιαίτερα- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προσαρμόζεται στις αλλεπάλληλες διαθρωτικές αλλαγές. Αλλά μέχρι πότε; Ποια είναι τα όρια;
Οι παραπάνω θέσεις και προβληματισμοί τέθηκαν από τον Καθηγητή Jean-Bernard Auby στη διάλεξη με τίτλο «Η κρίση μας υποχρεώνει άραγε να αλλάξουμε το Δημόσιο Δίκαιο των κρατών μας;» που έδωσε την Παρασκευή 29 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στο Κολωνάκι.
O Καθηγητής Jean-Bernard Auby, διδάσκει δημόσιο δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Sciences Po των Παρισίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου, του επιστημονικού συμβουλίου του EPLO.
Κατά την ομιλία του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη δημοσιονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια ομοσπονδοποίηση του συστήματος. Επεσήμανε ένα έλλειμμα αλληλεγγύης και τόνισε πως «Μόνο μέσα από περισσότερη Ευρώπη θα βγούμε από την κρίση». Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο.
Τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε στους παρισταμένους -κυρίως πολιτικοί, ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί, διπλωμάτες, νομικοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί- ο Διευθυντής του διεθνούς Οργανισμού καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης.
Η εκδήλωση ήταν η 12η της σειράς διεθνών διαλέξεων που έχει καθιερώσει ο ΕPLΟ στη μνήμη του Έλληνα λόγιου Μανουήλ Χρυσολωρά (1355-1415), πρωτεργάτη της εισαγωγής της ελληνικής παιδείας και γραμματείας στη δυτική Ευρώπη.