Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μην τρώτε κουκούτσια από πικραμύγδαλα και βερίκοκα

Μην τρώτε κουκούτσια από πικραμύγδαλα και βερίκοκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βερίκοκα, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ξηροί Καρποί, Πικραμύγδαλα,

Να μην τρώνε κουκούτσια και καρπούς από πικραμύγδαλα και βερίκοκα συστήνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, στους πολίτες μετά την αύξηση περιστατικών οξείας δηλητηρίασης.

Ειδικότερα, όπως κάνει γνωστό, με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία ότι κατά το τελευταίο διάστημα των έξι μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Όπως επισημαίνει, τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας όμως, η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

«Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του που πρέπει να ληφθούν, ενώ καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

Σχετικά άρθρα