Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνας και Ισραηλινός Α/ΓΕΑ πέταξαν μαζί σε σενάριο απόκρουσης εισβολής

Έλληνας και Ισραηλινός Α/ΓΕΑ πέταξαν μαζί σε σενάριο απόκρουσης εισβολής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο, Αεροσκάφος, Άσκηση Ηνίοχος, Ισραήλ, Καστελλόριζο, Πολεμική Αεροπορία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Σε συνδυασμένη αεροπορική επιχείρηση COMAO (Composite Air Operation) προχώρησαν η Πολεμική Αεροπορία και η ισραηλινή Αεροπορία στην περιοχή του Καστελόριζου «προσβάλλοντας εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη» και όλο αυτό έγινε με ηγέτες του σχηματισμού τους δύο Αρχηγούς τον αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και τον αντιπτέραρχο Αμίρ Εσέλ.

Η πρωτοφανής στα χρονικά πτήση κατέδειξε πρώτον ότι οι δύο χώρες είναι πλέον σύμμαχοι και σε τακτικό επίπεδο πέρα από στρατηγικό αλλά και ότι οι οποιεσδήποτε προκλήσεις της Τουρκίας όπως αυτή της πρόσφατης πτήσης του Τούρκου αρχηγού της Αεροπορίας (17 Φεβρουαρίου) με μια τετράδα F-16 στο Αιγαίο θα απατώνται στο εφεξής στο ίδιο επίπεδο.

Μάλιστα για την πτήση του Τούρκου Α/ΓΕΑ είχε σηκωθεί η μισή τουρκική Αεροπορία για την προστασία του!

Η πτήση ξεκίνησε από την 117ΠΜ όπου και η έδρα του «Ηνίοχου» και ο σχηματισμός αποτελείτο από 10 F-16 ελληνικά και ισραηλινά.

Πιο συγκεκριμένα υπήρχαν 4 ισραηλινά F-16I Sufa (διθέσια) και 6 ελληνικά F-16 block 52+ εκ των οποίων τα δύο διθέσια.

Η διάρκειά της ήταν 90 λεπτά και όπως αναφέρθηκε ο σχηματισμός πέταξε από την δυτική Πελοπόννησο μέχρι την Ν.Α. εσχατιά της Ελλάδας στη νήσο Μεγίστη στα όρια του ελληνικού FIR.

Να σημειωθεί πως ο Έλληνας και ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ πέταξαν στο ίδιο σμήνος του σχηματισμού (ήταν χωρισμένος σε δύο σμήνη), και στις εικονικές εμπλοκές που ακολούθησαν και οι δυο τους ανήκαν στους αμυνόμενους (μπλέ σμήνος), πετώντας εναντίον των «κόκκινων» σε ένα ακόμη ισχυρό συμβολισμό.

Υπενθυμίζεται πως η άσκηση «Ηνίοχος» ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου και σε αυτή εκτός δεκάδων μαχητικών της ΠΑ παίρνουν μέρος και 12 μαχητικά F-16I Sufa της ισραηλινής Αεροπορίας ενώ το ισραηλινό αεροπορικό κλιμάκιο συμπληρώνουν 2 C-130, και 1 KC-707 “Saknai” εναέριου ανεφοδιασμού.

Εκτός από τους Ισραηλινούς όμως παρόντες ήταν και προσωπικό της USAF και πιο συγκεκριμένα ειδικές δυνάμεις προωθημένων ελεγκτών αεράμυνας (FAC) αποστολή των οποίων είναι η κατάδειξη στόχων στο έδαφος.

Σχετικά άρθρα