Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνες της Συρίας επέστρεψαν στην Ελλάδα πρόσφυγες μετά από 100 χρόνια

Έλληνες της Συρίας επέστρεψαν στην Ελλάδα πρόσφυγες μετά από 100 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ελληνική Ομογένεια, Κρήτη, Πρόσφυγες, Συρία, Χαμιντιέ,

Στο λιμάνι του Πειραιά ήρθαν ως πρόσφυγες και Έλληνες από τη Συρία.

Πρόκειται για Κρητικούς από το ελληνόφωνο χωριό Χαμιντιέ της Συρίας, στα παράλια της Μεσογείου.

Η κάμερα του ALPHA και η Ρένα Κουβελιώτη εντόπισαν τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι μάλιστα μιλούν άψογα ελληνικά με κρητική προφορά, αφού όπως είπαν μιλώντας στην κάμερα, διατήρησαν την γλώσσα των προγόνων τους.

Οι Κρητικοί μουσουλμάνοι βρέθηκαν στο χωριό της Χαμιντιέ της Συρίας και στο λιμάνι Ελ Μίνα του Βορείου Λιβάνου μετά τα γεγονότα του 1897, όταν οι χριστιανοί της Κρήτης εξεγέρθηκαν και ζητούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Οι Κρητικοί μουσουλμάνοι (τουρκοκρητικοί), ήταν Έλληνες που για διάφορους λόγους είχαν εξισλαμιστεί. Όπως και το 1821, έτσι και το 1897, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έστρεψε τους Έλληνες μουσουλμάνους ενάντια στους Έλληνες χριστιανούς. Πάντα έτσι έκαναν οι Οθωμανοί. Έβαζαν τους Έλληνες στην Κρήτη να σφάζονται μεταξύ τους.

(Ό,τι ακριβώς έκαναν και οι Βρετανοί στην Ιρλανδία, που χώρισαν τους Ιρλανδούς σε προτεστάντες και καθολικούς, όπως έκαναν αργότερα και στην Κύπρο, που οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Κύπρου “βαφτίστηκαν” αυθαίρετα ως Τουρκοκύπριοι -από τους Άγγλους- και τους έβαλαν να σκοτώνονται με τους χριστιανούς Έλληνες).

Μετά την ανακήρυξη της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας περίπου 40.000 Έλληνες Κρητικοί μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Συρία και στον Λίβανο. Έτσι δημιουργήθηκε και το αμιγώς κρητικό χωριό Χαμιντιέ της Συρίας, όπου μέχρι σήμερα όχι μόνο οι κάτοικοί του διατηρούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, με έντονη βέβαια κρητική προφορά, αλλά συντηρούν και τα κρητικά έθιμα, την παραδοσιακή φορεσιά, την κρητική κουζίνα και πάνω από όλα τον κρητικό τους χαρακτήρα.

Στο παρελθόν η Τουρκία προσπάθησε αυτούς τους ανθρώπους να τους δελεάσει να δεχτούν ότι έχουν τουρκική καταγωγή. Ήθελε να “δημιουργήσει” έτσι τουρκική μειονότητα στη Συρία. Οι ίδιοι όμως αρνήθηκαν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αν και μουσουλμάνοι είναι Έλληνες.

Ο μόνος πρωθυπουργός της Ελλάδας που ασχολήθηκε μαζί τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τους είχε στείλει βιβλία, όπως του είχαν ζητήσει, για να μαθαίνουν τη νέα ελληνική, αφού μιλάνε τα παλιά κρητικά. Τους είχε στείλει και σημαίες ελληνικές, που οι άνθρωποι αυτοί κρατούσαν σπίτια τους.

Οι Έλληνες Κρήτες και μουσουλμάνοι της Χαμιντιέ αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός επιβιώνει ακόμα και εξισλαμισμένος, διότι ο Ελληνισμός είναι υπεράνω θρησκειών. Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Συρίας και η μητέρα πατρίδα να δεχτεί τα ξενιτεμένα τέκνα της στην αγκαλιά της στοργικά.

Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι επί 100 χρόνια διατήρησαν την ελληνική γλώσσα και την ελληνική τους εθνική συνείδηση αν και εξισλαμισμένοι. Και αυτό τους κάνει δυο φορές Έλληνες.

Δείτε παλιό ρεπορτάζ του Τάσου Δούση, που είχε μεταδοθεί από τον ALPHA:

Δείτε επίσης παλιό ρεπορτάζ του Τέρενς Κουίκ στο Star:

Σχετικά άρθρα