Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματικές οι περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων

Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματικές οι περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιδόματα, Συμβούλιο της Επικρατείας, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμες τις περικοπές που έγιναν στα επιδόματα των συνταξιούχων.

Κατά την πάγια τακτική του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «βάπτισε» συνταγματικές και νόμιμες για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως τα επιδόματα αυτά, κατά ένα μέρος τους, θα επανέλφθουν στους συνταξιούχους και δη τους χαμηλοσυνταξιούχους, έρχεται το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας και δικαιολογεί το «μαχαίρι» που έπεσε στα επιδόματα αυτά.

Ωστόσο, στις συγκεκριμένες αποφάσεις υπήρχε ισχυρή μειοψηφία από τον πρόεδρο του τμήματος Νίκο Σακελλαρίου που είχε αντίθετη άποψη σε όλες τις περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ.

Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010, κ.λπ. που είχαν υποβάλλει οι : 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.

Όλα τα Σωματεία υποστήριζαν πέραν των άλλων πως το κράτος δεν αναζήτησε άλλες εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.

Με σειρά αποφάσεών του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι περικοπές που έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Έκριναν επίσης ότι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».

Σχετικά άρθρα