Την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι το πλοίο Norman Atlantic η ρυμούλκηση του οποίου ξεκίνησε στις 18.15 της Πέμπτης. Το πλοίο θα ερευνηθεί εξονυχιστικά προκειμένου να διαπιστωθεί έαν σε κάποιους από του χώρους του εντοπιστούν άτομα που θεωρούνται αγνοούμενα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η έρευνα των πραγματογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το γκαράζ.
Εν τω μεταξύ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, οι συγγενείς του Γιώργου Δούλη που είχε αρχικά ανακοινωθεί ως νεκρός ενημερώθηκαν πως θεωρείται αγνοούμενος. Ετσι με βάση τα νεώτερα στοιχεία οι επίσημα ταυτοποιημένοι έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυτικό δυστύχημα είναι δύο και οι έλληνες αγνοούμενοι δέκα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, «με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος που χειρίζονται την υπόθεση, καθώς όπως έλεγαν «δεν γίνεται να παίζουν με την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων. Δεν γίνεται τη μια να λέμε στην οικογένεια ότι ο άνθρωπος τους είναι νεκρός και μετά αγνοούμενος».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο των ιταλικών αρχών στην αγγλική γλώσσα σημειώνεται η έκφραση by mistake σχετικά με την αρχική ενημέρωση πως ο Γ. Δούλης είναι νεκρός.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας ο γιος του Γ. Δούλη είχε μεταβεί στην Ιταλία και δεν είχε αναγνωρίσει σε κάποιο απο τα πτώματα που του είχαν δείξει τον πατέρα του. Σημειώνεται πως με τον γιο του αγνοούμενου επιβάτη του Norman Atlantic επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιταλία ενημέρωσαν τους συγγενείς ενός Έλληνα που φέρεται να είναι αγνοούμενος, να μεταβεί εως το Σάββατο στη γειτονική χώρα, για αναγνώριση σορού.
Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό.
Επίσης εντολή στις κατά τόπους λιμενικές αρχές της χώρας να παρασχεθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο υπουργός ζήτησε επίσης οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των συγγενών να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και να δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση.
Mε πλοίο Superfast έφτασαν την Πρωτοχρονιά, στην Πάτρα, οι Έλληνες-μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic. Πρόκειται για 26 άτομα από τα συνολικά 55 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο, μεταξύ των οποίων και Ιταλοί.
To πλοίο Superfast ΙΙ, που μετέφερε διασωθέντες στην Ελλάδα, έφτασε από το Μπάρι της Ιταλίας. Στο λιμάνι της Πάτρας, όπου τους περίμεναν οι συγγενείς τους, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές.
Ένα από τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic, ο αρχιθαλαμηπόλος Α. Δαμίγος μίλησε στους δημοσιογράφους για τις ενέργειες του πληρώματος, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά.
Όπως είπε, «όλα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και να βάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί».
Και συνέχισε: «Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθ΄ όλη την διάρκεια της επιχείρησης ήμασταν εκεί και βοηθούσαμε τον κόσμο, παρόλο που ο ρόλος μας ήταν βοηθητικός και μείναμε μέχρι το τέλος. Φύγαμε τελευταίοι από το πλοίο και αυτό φαίνεται».
Όσον αφορά το Norman Atlantic, είπε ότι το πλοίο ήταν υπερσύγχρονο και καινούργιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το πλοίο δεν είχε περισσότερο φορτίο από όσο έπρεπε.
Σχετικά με τις λίστες των επιβατών, είπε ότι αυτές ήταν ακριβέστατες και πως έγιναν αναγραμματισμοί στην Ιταλία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λέγαμε το όνομά μας στα Αγγλικά και το έγραφαν ανάποδα».
«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στην Γένοβα.
Ο Τζιακομάτσι, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί κλήση σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό πρόσθεσε: «Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση».