Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νάντια Τζουνάρα (Tzounara Winery): «Κάθε φιάλη κρασιού μας είναι ένας δρόμος με μυστήριο και ρομαντισμό»

Νάντια Τζουνάρα (Tzounara Winery): «Κάθε φιάλη κρασιού μας είναι ένας δρόμος με μυστήριο και ρομαντισμό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κρασί, Νάντια Τζουνάρα, Οινοποιία «Τζουνάρα» (Winery Tzounara),

Η Νάντια Τζουνάρα περιέγραψε στο Fortune Greece τη φιλοσοφία του Tzounara Winery, μίλησε για τη «βαριά» αμπελουργική κληρονομιά της χώρας μας και αποκάλυψε τι κρασιά προτιμούν οι Έλληνες.

Η Νάντια Τζουνάρα έχει έναν τρόπο να σε κάνει να νιώθεις ότι τη γνωρίζεις χρόνια.

Η ενέργειά της είναι μεταδοτική και η αγάπη της για τα αμπέλια είναι τόσο βαθιά, ώστε με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη έχει καταφέρει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στον κλάδο της οινοποιίας.

Τόσο αυτή όσο και τα κρασιά της αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της Ελλάδας: ισχυρό, μοναδικό, ριζωμένο στην παράδοση, όμως με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Το ενδιαφέρον της για την οινοποιία δεν αναπτύχθηκε καθόλου τυχαία, αφού πριν περίπου 50 χρόνια ο παππούς της αγόρασε και καλλιέργησε ένα μικρό αμπέλι για να παράγει το δικό του κρασί στα Βάγια Βοιωτίας.

Από το 1990 και τρεις γενιές μετά, η οικογένεια Τζουνάρα συνεχίζει με το ίδιο πάθος και αφοσίωση την οινική «παράδοση», βάζοντας όλη τη γνώση και την τέχνη στα προϊόντα της, δημιουργώντας κρασιά που γίνονται σύντροφοι σε κάθε όμορφη στιγμή της ζωής μας.

Βρίσκεστε στον χώρο της οινοποιίας πάνω από 30 χρόνια. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο κλάδο;

«Πριν περίπου μισό αιώνα, ο παππούς μου αποφάσισε να ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού.

»Ο τόπος μας, η Βοιωτία, έχει κατάλληλα εδάφη και μια ιστορία βαθιά.

»Από τότε η παράδοσή μας στον τομέα της οινοπαραγωγής είναι μια σημαντική πηγή υπερηφάνειας.

»Και αυτό οφείλεται στην αφοσίωση και την αγάπη που επενδύει ο πατέρας μου σε κάθε σταγόνα του οίνου που παράγει.

»Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αφού με την εμπειρία του και τη δημιουργικότητά του μας καθοδηγεί και μας εμπνέει να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση.

»Ο κλάδος της οινοποιίας είναι μια βιομηχανία που συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και τη φύση.

»Τα προσωπικά βιώματα και οι εμπειρίες μου από τους αμπελώνες του εξωτερικού με ενέπνευσαν και με οδήγησαν να ασχοληθώ επαγγελματικά με την παραγωγή των κρασιών μας.

»Η αγάπη μου για το κρασί, το οποίο είναι πολλά περισσότερα από ένα ποτό, η επιθυμία μου να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό και υπέροχο που να μας ταξιδεύει σε νέους κόσμους με ενέπνευσαν να μπω στον χώρο.

»Ο ενθουσιασμός που αισθάνομαι όταν βλέπω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τα κρασιά μας είναι ανεκτίμητος και με ωθεί να εξελίσσω συνεχώς την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων μας.

»Κάθε φιάλη κρασιού μας είναι μια πύλη για νέες εμπειρίες και ανακαλύψεις μικρών και μεγάλων θαυμάτων, ένας δρόμος γεμάτος ρομαντισμό και μυστήριο που περιμένει να ανακαλυφθεί».

Πώς θα περιγράφατε το Tzounara Winery σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τα κρασιά σας;

«Το Tzounara Winery είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο στην καρδιά της όμορφης ελληνικής υπαίθρου, στα Βάγια Βοιωτίας, που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν για τη μοναδική γεύση τους.

»Τα κρασιά μας παράγονται με μεράκι και φροντίδα, αφού επιλεγούν οι καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών, με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών οινοποίησης.

»Κάθε γουλιά αναδεικνύει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία γευσιγνωσίας.

»Με μια γκάμα ποικίλων ετικετών για κάθε γούστο, το Tzounara Winery σας καλεί να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο των κρασιών μας και να απολαύσετε τη γευστική εμπειρία που παρέχουμε.

Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που κάνει τα κρασιά σας να ξεχωρίζουν; Το προσωπικό σας αποτύπωμα;

«Υπάρχουν πραγματικά υπέροχα κρασιά, φθηνά και ακριβά, επώνυμα και ανώνυμα, ελληνικά και ξένα.

»Για εμάς αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν δεν είναι η τιμή τους, αλλά ο τρόπος που σε κάνουν να νιώθεις τη στιγμή που τα γεύεσαι.

»Δοκιμάζουμε καθημερινά κρασιά από τους μεγαλύτερους αμπελώνες του κόσμου, γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα συναισθήματα που δημιουργεί η γεύση τους, η όψη τους, η μυρωδιά τους.

»Γιατί ως νέοι οινοποιοί θέλουμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι, να εμπλουτίζεται η δική μας παλέτα, να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις λεπτές νότες που κάνουν ένα πραγματικά μεγάλο κρασί.

»Εμείς −σήμερα, αύριο και για πάντα− θέλουμε να δοκιμάζουν και να επιλέγουν το κρασί μας εκείνοι που αναγνωρίζουν την προσπάθεια, το πάθος και την αγάπη που βάζουμε σε κάθε μας μπουκάλι.

»Εκείνοι που θέλουν να μοιράζονται τα συναισθήματα που τους προκαλεί με άλλους: τους φίλους, τους συνεργάτες, την καλή παρέα.

»Γιατί για εμάς το κρασί δεν ευφραίνει μόνο την καρδία· φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τους συνδέει και τους βοηθά να δημιουργούν και να καλλιεργούν σχέσεις.

Την περίοδο 2023-2024 η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά. Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και πώς επηρεαστήκατε εσείς;

«Η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα την περίοδο 2023-2024 επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες που οδήγησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής.

»Ένας από τους κύριους παράγοντες ήταν οι καιρικές συνθήκες, με έντονες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες που επηρέασαν τη φύση του σταφυλιού και την ποιότητα του κρασιού.

»Επιπλέον, οι οινοπαραγωγοί αντιμετώπισαν προκλήσεις στην εξαγωγή, λόγω δυσκολιών στις διεθνείς αγορές, απόρροια γεωπολιτικών αλλαγών και εμπορικών συγκρούσεων.

»Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων και του κόστους των πρώτων υλών επηρέασαν την ικανότητα παραγωγής και εξαγωγής των οινοπαραγωγών.

»Ως εκ τούτου, οι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Ποια είναι η κουλτούρα των Ελλήνων στην κατανάλωση κρασιού; Έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις;

«Η αρχαία και εμβληματική κουλτούρα των Ελλήνων όσον αφορά την απόλαυση του κρασιού ενσαρκώνει το βάθος και την πλούσια Ιστορία της χώρας τους.

»Οι Έλληνες προτιμούν το τοπικό κρασί, δίνοντας έμφαση σε ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο, τα οποία ανθίζουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

»Η συνύπαρξη του κρασιού και των γευστικών απολαύσεων αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ελληνικής γαστρονομίας και είναι μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής.

»Εκτός από αυτό, η επιστροφή στην παράδοση και η ενσωμάτωση του κρασιού στην καθημερινότητα συνιστούν πολύτιμο κεφάλαιο της κοινωνικής τους ζωής, υπογραμμίζοντας τις στιγμές χαλάρωσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης».

Πώς βλέπετε το μέλλον του ελληνικού κρασιού; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες;

«Το μέλλον του ελληνικού κρασιού φαίνεται λαμπρό, καθώς διαθέτουμε μακρά ιστορία και παράδοση στην παραγωγή οίνου.

»Μία από τις προκλήσεις είναι η ανταγωνιστικότητα με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.

»Ωστόσο, οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, οι οινολογικές τεχνικές και η ποιότητα των ελληνικών κρασιών μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα.

»Μια ευκαιρία για το ελληνικό κρασί είναι η αύξηση των εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο.

»Με τη σωστή προώθηση και μάρκετινγκ, τα ελληνικά κρασιά μπορούν να φτάσουν σε νέες αγορές και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνώριση.

»Επίσης, η αειφόρος παραγωγή και η καινοτομία στον κλάδο μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της εικόνας του ελληνικού κρασιού.

»Με προσεκτική στρατηγική, συνεργασίες με παγκόσμιους «παίκτες» στον χώρο και επένδυση σε εκπαίδευση και έρευνα, το ελληνικό κρασί μπορεί να διατηρήσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά κρασιού και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

»Είμαι βέβαιη ότι η πλούσια γευστική ποικιλία και η ποιότητα των ελληνικών κρασιών θα συνεχίσουν να ενθουσιάζουν τους οινοφίλους παγκοσμίως».

Ποια συμβουλή δίνετε σε γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο του κρασιού;

«Για τις γυναίκες που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο του κρασιού, η συμβουλή που θα έδινα είναι να πιστέψουν ακράδαντα στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.

»Η αποφασιστικότητα, το πάθος και η αγάπη είναι ουσιώδεις για την επιτυχία στον τομέα αυτόν.

»Καμία δυσκολία δεν πρέπει να εμποδίσει την προσπάθειά τους, αλλά να τις ωθεί να προσπαθούν ακόμα περισσότερο για την επίτευξη των στόχων τους.

«Η καλλιτεχνική τους αντίληψη μπορεί να εμπνεύσει νέες ιδέες και προσεγγίσεις στον κόσμο του κρασιού, φέρνοντας φρεσκάδα και καινοτομία.

»Η ευαισθησία τους στις λεπτομέρειες και η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τις γεύσεις και τα αρώματα αποτελούν τον πυλώνα για τη δημιουργία ποιοτικών οίνων.

«Συνδυάζοντας τη γυναικεία φινέτσα και αισθητική με την επαγγελματική τους προσέγγιση, μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά κρασιά, που θα κερδίσουν την εκτίμηση του κοινού.

»Έτσι, με αυτήν τη φιλοσοφία και με ανυπέρβλητη αποφασιστικότητα, μπορούν να διακριθούν σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο και να κατακτήσουν τον δικό τους τόπο στον κόσμο του κρασιού».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Τετάρτη 15/05 στα περίπτερα.

**Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο

Σχετικά άρθρα