Οι αυγοφέτες ή το french toast για τους ξένους είναι ένα δυναμωτικό και γλυκό πρωινό για μικρούς και μεγάλους…
Υλικά
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
6 φέτες ψωμί
1/3 της κούπας ζάχαρη
2/3 φλ. πλήρες γάλα φρέσκο
1 κουτ. του γλυκού βανίλια εσάνς (ή 1 καψάκι βανίλια σε σκόνη)
3 κουτ. της σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σχετικά κολλώδες, αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
Σε ένα άλλο μπολ αδειάζουμε το γάλα με τη βανίλια (εσάνς ή σκόνη) και μόλις τα ανακατέψουμε καλά, το προσθέτουμε στο πρώτο μπολ με τη ζάχαρη και τα αυγά.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με βούτυρο. Αν το βούτυρο καπνίσει χαμηλώνουμε την φωτιά.
Παίρνουμε τις φέτες από ψωμί και τις βάζουμε μέσα στο μπολ με τα υλικά. Αφήνουμε τις φέτες να απορροφήσουν το μείγμα μας περίπου για 30 δευτερόλεπτα και από τις 2 πλευρές.
Τοποθετούμε τις φέτες στο τηγάνι, και τηγανίζουμε την κάθε μία για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα, αλλά όχι να μαυρίσουν.
Τις σερβίρουμε σκέτες ή με μέλι ή με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή με φρούτα!!!
Tip:
Αν θέλετε ξεροψημένες αυγοφέτες, μην τις αφήσετε να μουλιάσουν μέσα στο μείγμα του αυγού.
Αν τις κάνετε αλμυρές, παραλείψτε τη ζάχαρη και συνοδέψτε με τυρί (π.χ. φέτα).
Αν σου περισσέψουν αυγόφετες μην τις πετάξεις. Βαλ’τες σε ένα σακουλάκι που κλείνει και τοποθέτησέ τες στο ψυγείο. Όταν θέλεις να τις φας βγάλ’ τες και ζέστανέ τες κανονικά στο φούρνο.