Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Vodafone Posidonia: Για την προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας

Vodafone Posidonia: Για την προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Vodafone, Αιγαίο Πέλαγος, Αντίπαρος, Ίδρυμα Vodafone, Κυκλάδες, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάρος, Σύρος,

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη ερευνητική αποστολή στη Σύρο, σειρά είχε ο βυθός της Πάρου και της Αντιπάρου που «βγήκε στην επιφάνεια» μέσα από την υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, έναν από τους σημαντικότερους Πνεύμονες της Μεσογείου, στο πλαίσιο του προγράμματος Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone.

Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, και υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Γιώργου Παπαθεοδώρου έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν έναν πλήρη χάρτη υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Σκοπός είναι η συλλογή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, που θα συμβάλλουν στην προστασία ενός ιδιαίτερα πολύτιμου και συνάμα άγνωστου οικοσυστήματος, καθοριστικής σημασίας για την υγεία των υδάτων και της ατμόσφαιρας, για τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και την επιβίωση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Στο πλαίσιο της αποστολής στην Πάρο και την Αντίπαρο, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, βάθους έως 50 μέτρων περίπου, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών, περιμετρικά των νησιών.

Με τη βοήθεια εξελιγμένων ηχοβολιστικών και ρομποτικών συστημάτων και υποβρύχιων ερευνητικών σκαφών, η χαρτογράφηση αποκάλυψε εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας σε όλο το παράκτιο σύμπλεγμα της Πάρου και της Αντιπάρου.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημάδια αλλοίωσης και εκτεταμένης υποβάθμισης των λιβαδιών στους κόλπους της Παροικιάς και της Νάουσας, όπου τα λιβάδια έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από φύκη καθώς και ουλές από την αγκυροβολία σκαφών.

Το βαθύτερο λιβάδι με την πιο εντυπωσιακή εικόνα Ποσειδωνίας βρέθηκε στα δυτικά της Αντιπάρου και γύρω από τις νησίδες Δεσποτικό και Στρογγυλό, ενώ εκτεταμένα πεδία εντοπίστηκαν, επίσης, στις νότιες ακτές της Πάρου.

Η ανάλυση της τοπογραφίας του πυθμένα αποκάλυψε την ύπαρξη ξενικών ειδών φυκών, καθώς και την παρουσία του ξενικού είδους Caulerpa racemosa σε διάφορες θέσεις περιμετρικά των νησιών, ενώ επιπλέον εντοπίστηκε το είδος Scorpaenidae Pterois (Λεοντόψαρο).

Στο πλαίσιο της θαλάσσιας έρευνας, πραγματοποιήθηκε εκτίμηση του ύψους των φυλλωμάτων της Ποσειδωνίας, μελετήθηκε ο τύπος βυθού (λάσπη, άμμος, βράχος), καθώς και το πάχος ιζήματος στις περιοχές όπου φύεται η Ποσειδωνία, ενώ αποτυπώθηκε λεπτομερώς το ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα».

Όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone:

«Συνδυάζοντας την τεχνολογική τεχνογνωσία της Vodafone με την ακαδημαϊκή και ερευνητική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Πατρών, πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συνολική έκταση της Ποσειδωνίας στον ελληνικό χώρο, την τρωτότητα αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη της σημασίας διασφάλισης της ακεραιότητάς τους προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας της χώρας μας».

Επόμενοι σταθμοί των ερευνητικών αποστολών χαρτογράφησης του Vodafone Posidonia είναι τα νησιά Μύκονος και Δήλος.

Σχετικά με το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Vodafone με τη φράση «Connecting for Good» να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην Ελλάδα και με την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται, εγκαινιάζει τον νέο πυλώνα δράσης του για το Περιβάλλον.

Ο νέος πυλώνας δράσης για το Περιβάλλον προστίθεται στην πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και ενισχύει τον σκοπό για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Το Ίδρυμα Vodafone, στα 21 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 700.000 πολίτες.

Τα κύρια προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων, τα προγράμματα Instant Network & Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων, οι ψηφιακές εφαρμογές DreamLab app για την αντιμετώπιση του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής καθώς και το Bright Sky &  Panic Button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, υλοποιεί το πρόγραμμα Vodafone Posidonia για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας και την ανάδειξη της σημασίας τους ως πνεύμονα της Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα