Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι καρχαρίες παραλίγο να εξαφανιστούν από μυστηριώδες γεγονός

Οι καρχαρίες παραλίγο να εξαφανιστούν από μυστηριώδες γεγονός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιστήμη, Καρχαρίας,

Οι καρχαρίες είναι από τα αρχαιότερα θαλάσσια πλάσματα. Έχει διαπιστωθεί ότι η ιστορία της εμφάνισης και εξέλιξης τους πάει πίσω 400 εκατ. έτη.

Στην διάρκεια όλων αυτών των αιώνων η ζωή στην Γη πέρασε από πολλές και μεγάλες δοκιμασίες.

Συνέβησαν πολλά γεγονότα σε αυτό το χρονικό διάστημα που προκάλεσαν μαζικές εξαφανίσεις ειδών.

Όμως οι καρχαρίες κατάφερναν κάθε φορά να βρίσκουν τρόπους να ξεπερνάνε την δύσκολη συγκυρία και όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ακμάζουν.

Κατάφεραν να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα και την μαζική εξαφάνιση της ζωής που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδή που ανάμεσα στα άλλα εξόντωσε τους δεινοσαύρους.

Tα ευρήματα μιας νέας μελέτης αποκαλύπτουν ότι πριν από 19 εκατ. έτη σε μια εποχή που δεν καταγράφεται κάποιο γεγονός που να συνδέεται με πλανητικού χαρακτήρα προβλήματα οι καρχαρίες κινδύνευσαν με εξαφάνιση.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκείνη την χρονική περίοδο οι πληθυσμοί των καρχαριών συρρικνώθηκαν σε ποσοστό που μπορεί να έφτασε το 90%.

«Είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Οι καρχαρίες υπάρχουν για περίπου 400 εκατ. έτη και πέρασαν πολλά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς προβλήματα.

»Ξαφνικά κάποιο άγνωστο γεγονός εξόντωσε ως και το 90% των πληθυσμών τους» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Σίμπερτ, παλαιοβιολόγος και ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου Γέιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εκτιμάται πώς η πτώση του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους πριν από 66 εκατ. έτη προκάλεσε απώλειες στους πληθυσμούς των καρχαριών της τάξης του 30%-40%.

Όμως στην συνέχεια και για τα επόμενα 45 εκατ. έτη τα στοιχεία έχουν δείξει δεν αντιμετώπισαν κανένα άλλο πρόβλημα και άκμασαν στους ωκεανούς ακόμη και σε επόμενα μικρότερης έκτασης προβλήματα όπως μια κλιματική αλλαγή εξαιτίας απότομης αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα πριν από περίπου 56 εκατ. έτη.

Όμως τα ευρήματα που συνέλεξαν οι ερευνητές από ιζήματα στους ωκεανούς τα οποία δείχνουν την παρουσία των καρχαριών σε αυτούς αποκαλύπτουν αυτή την ξαφνική και μαζική συρρίκνωση του πληθυσμού τους η οποία κυμάνθηκε από 70%-90%.

Οι ερευνητές δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για το τι μπορεί να συνέβη και δεν μπορούν να κάνουν κάποια εκτίμηση ή έστω να ρίξουν στο τραπέζι ένα πιθανό σενάριο.

Ήδη πάντως η επιστημονική κοινότητα κοιτάζει με ενδιαφέρον την μελέτη και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν κάποιες εκτιμήσεις για την αιτία που παραλίγο να οδηγήσει σε εξαφάνιση τους καρχαρίες.

Σχετικά άρθρα