Ο Γάλλος εξερευνητής και ωκεανογράφος Ζαν Μισέλ Κουστό έφθασε στη Ρωσία έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Φυσικών Πόρων και του κυβερνήτη της περιοχής Πριμόριε, για να μετάσχει στη διάσωση των περίπου εκατό ορκών και φαλαινών που βρίσκονται σε καταφύγιο διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Ο Ζαν Μισέλ Κουστό θα αναχωρήσει από τη Μόσχα στις 6 Απριλίου για το Βλαδιβοστόκ με σκοπό να επισκεφθεί τον Κόλπο Σρένταγια όπου βρίσκεται το καταφύγιο διάσωσης των θαλάσσιων θηλαστικών.
Η κράτηση των θηλαστικών είχε θεωρηθεί παράνομη με συνέπεια να προκαλέσει αντιδράσεις ακτιβιστών όπως της Αμερικανίδας ηθοποιού και ακτιβίστριας Πάμελα Άντερσον, του Αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά και την παρέμβαση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους, είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διάσωση των θηλαστικών.
Ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Ντμίτρι Κομπίλκιν, υποδεχόμενος τον Κουστό, δήλωσε ότι «θα προβούμε στην απελευθέρωση των ορκών και φαλαινών πολύ προσεκτικά» και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει το παν ώστε όλη αυτή η διαδικασία να είναι ανοιχτή».
Πρότεινε μάλιστα στον Γάλλο ερευνητή να γυρίσει ο ίδιος ένα καλό ντοκιμαντέρ που θα καταγράψει την όλη διαδικασία «και το οποίο –όπως είπε – θα αποτελέσει παράδειγμα θετικών πρακτικών στον κόσμο».
Ο Κουστό από την πλευρά του απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό, επεσήμανε ότι θεωρεί βασικό του καθήκον να βοηθήσει τα θαλάσσια θηλαστικά.
«Πράγματι, έχουμε επαφές με τους ειδικούς που κάνουν ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα γυρνάμε κι εμείς τέτοιες ταινίες.
»Αλλά ήρθαμε εδώ όχι γι αυτό τον λόγο, βρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε ποια είναι η κατάσταση» δήλωσε ο Κουστό.
Ο Κουστό έφθασε στη Ρωσία με ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας «Ocean Futures» η οποία είχε συμμετάσχει στην απελευθέρωση το 2002 της διάσημης όρκας Κέικο που είχε παίξει στην ταινία «Ελευθερώστε τον Γουίλι».