Το ιαπωνικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο για την επαναφορά και στήριξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
Το νομοσχέδιο αυτό καθορίζει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της φαλαινοθηρίας επιστημονικής έρευνας με σταθερό και συνεχή τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί στη συνέχεια εμπορική φαλαινοθηρία.
Η Ιαπωνία θεωρεί ότι η φαλαινοθηρία αποτελεί πολιτιστικό της δικαίωμα και διεξάγει ετήσιες κυνηγετικές δραστηριότητες στο Νότιο και Ειρηνικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας ένα κενό στους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας που επιτρέπει την επιστημονική φαλαινοθηρία.
Η αλλαγή του εσωτερικού δικαίου στην Ιαπωνία δεν θα είχε καμία επίπτωση στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγορεύει ρητά την εμπορική φαλαινοθηρία.
Το νομοσχέδιο ωστόσο επιδιώκει να ενσωματώσει τη χρηματοδότηση της ερευνητικής φαλαινοθηρίας στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς και να προσθέσει πόρους για την υπεράσπιση ιαπωνικών φαλαινοθηρικών από ομάδες διαμαρτυρίας.
Η φαλαινοθηρία αποτελεί θέμα εθνικής υπερηφάνειας για αρκετούς Ιάπωνες, αλλά πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το θέμα.
Το επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην καταμέτρηση πληθυσμών φαλαινών, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό έγινε ώστε να πάρει και πάλι το πράσινο φως ένα εμπορικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα.
Αν το νομοσχέδιο περάσει, δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των φαλαινών που αλιεύει η Ιαπωνία, επειδή αυτός ελέγχεται από το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρχει εσωτερική νομική υποστήριξη της φαλαινοθηρίας και θα ενισχυθεί η θέση της εν μέσω διεθνών διαμαρτυριών.
Ένας συνασπισμός ομάδων προστασίας των ζώων στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του φαλαινοθηρικού νόμου.
«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο σχεδιάζεται μόνο για να παγιώσει την ερευνητική φαλαινοθηρία ανεξάρτητα του κόστους, είτε στις φάλαινες, στη διεθνή φήμη της Ιαπωνίας, είτε στον Ιάπωνα φορολογούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγοντας:
«Συνεπώς, αν αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσει, οι φόροι μας θα δαπανούνται κάθε χρόνο για αυτά τα προγράμματα σπατάλης, ενώ θα βλάψουν τις σχέσεις μας με άλλα φιλικά κράτη και θα μας ντροπιάσουν σε διεθνές επίπεδο».