Η ζωή στη Γη ξεκίνησε ακόμη νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανακάλυψαν απολιθώματα αρχαίας μικροβιακής ζωής στη Γροιλανδία, τα οποία χρονολογούνται στα 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η νέα ανακάλυψη προηγείται χρονικώς από τα προηγούμενα θεωρούμενα ως πρώτα σημάδια ζωής κατά περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η ανακάλυψη ήταν δυνατή χάρις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η συνεχιζόμενη τήξη του πάγου στη Γροιλανδία έδωσε την ευκαιρία στους γεωλόγους να εξετάσουν μερικά από τα παλαιότερα πετρώματα στη Γη, διατηρημένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυτοί οι τύποι πετρωμάτων είναι κατά κανόνα αρκετά αλλοιωμένοι από τα στοιχεία της φύσης ώστε να εξεταστεί το γεωλογικό παρελθόν τους.
Τα συγκεκριμένα πετρώματα περιέχουν σχηματισμούς γνωστούς ως στρωματολίτες, ιζηματογενείς σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν από την πολυεπίπεδη ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Με άλλα λόγια, τα πετρώματα περιέχουν ή αποτελούν τα ίδια απολιθώματα βακτηρίων εκατομμυρίων ετών.
Με την ανάλυση των βράχων, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να συμπεράνουν τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι αρχαίοι αυτοί οργανισμοί.
Το περιβάλλον ήταν πιθανά θερμό, σε ρηχά νερά, εντυπωσιακά φιλόξενο αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Γη είχε συγκρουστεί με αστεροειδείς και βίωνε εκρήξεις υπερηφαιστείων εκείνη την περίοδο.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η ζωή στον πλανήτη μας εμφανίστηκε πάνω από 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ίσως μόνο 540 εκατομμύρια χρόνια αφότου η ίδια η Γη σχηματίστηκε.