Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απίστευτο! Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας ζει μέχρι 400 ή 500 χρόνια

Απίστευτο! Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας ζει μέχρι 400 ή 500 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γροιλανδία, Καρχαρίας, Καρχαρίας της Γροιλανδίας Σομνιόσος ο Μικροκέφαλος,

«Μαθουσάλες» αποδεικνύονται οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, καθώς μπορούν να κολυμπούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής επί… 400 ή 500 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας αποτελούν τα σπονδυλωτά ζώα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο.

Τα πλάσματα αυτά δεν μεγαλώνουν παρά μόνο ένα εκατοστό κάθε χρόνο και η αργή ανάπτυξή τους συμβάλλει στην απίστευτη μακροβιότητά τους.

Ζουν εκατοντάδες χρόνια περισσότερα από τους άλλους «πρωταθλητές» της μακροζωίας, τις χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος και τις φάλαινες της Γροιλανδίας.

Μόνο ένα είδος στον κόσμο (αλλά όχι σπονδυλωτό) έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: το μύδι της Ισλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 507 χρόνια, τονίζεται στην ίδια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

greeland_shark

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, ή Σομνιόσος ο μικροκέφαλος όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο ψάρι της Αρκτικής.

Παραμένει μάλιστα «έφηβος» για πολλές δεκαετίες, αφού χρειάζεται 150 χρόνια για να φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα.

Η έρευνα βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν με τη μέθοδο του άνθρακα 14 στα μάτια 28 θηλυκών καρχαριών οι οποίοι αλιεύτηκαν κατά λάθος.

Οι επιστήμονες εξάγουν συμπεράσματα για την ηλικία των καρχαριών εντοπίζοντας στους ιστούς τους ίχνη ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές που γίνονταν από τη δεκαετία του 1950.

Οι δύο μεγαλύτεροι καρχαρίες που μελετήθηκαν είχαν μήκος 4,93 μέτρα και 5,02 μέτρα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ήταν ηλικίας «περίπου 335 ετών και 392 ετών αντίστοιχα».

Σχετικά άρθρα