Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προς αύξηση του ποσοστού για κατάσχεση μισθών και συντάξεων

Προς αύξηση του ποσοστού για κατάσχεση μισθών και συντάξεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφορία, Μισθοί, Συντάξεις, Υπουργείο Οικονομικών,

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, ενώ η κατάσχεση για υψηλότερο μισθό ή σύνταξη φτάνει έως το 25%, αρκεί το ποσό που θα απομείνει μετά την κατάσχεση να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

Ο περιορισμός βέβαια, ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον φορολογούμενο στο υπουργείο Οικονομικών, ως μισθοδοσίας ή σύνταξης, ώστε να εφαρμόζεται το ακατάσχετο των 1.500 ευρω. Στους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, που περιλαμβάνονται καταθέσεις η άλλα ποσά, οι κατασχέσεις ξεκινούν απο το πρώτο ευρώ.

Στην πρόταση που απέστειλε προς την τρόικα η κυβέρνηση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να επανεξεταστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό κατάσχεσης υπό την προϋπόθεση οτι, θα παραμείνει σε ισχύ το ακατάσχετο οριο των 1.500 ευρω.

Η πρόταση που έχει γίνει από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης πάνω από το ακατάσχετο όριο στο 50%. Η αύξηση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, στην πράξη θα επηρεάσει όσους λαμβάνουν υψηλό μισθό ή σύνταξη.

Για να προστατευθούν από τις κατασχέσεις της εφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet.
Στο μεταξύ η τρόικα επιμένει στην καθιέρωση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, ενώ η ελληνική πλευρά συζητά μόνο κίνητρα για τους οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε προηγούμενες ρυθμίσεις των 12 έως 48 δόσεων ώστε να μην μεταπηδούν στις 72 και 100 δόσεις.

Σχετικά άρθρα