Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Για την αβεβαιότητα στην Ελλάδα ευθύνονται τρόικα και Μέρκελ

Μίχαλος: Για την αβεβαιότητα στην Ελλάδα ευθύνονται τρόικα και Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, ΕΒΕΑ, Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τρόικα,

Ευθύνες στην τρόικα, στην γερμανική κυβέρνηση, αλλά και εμμέσως στην αντιπολίτευση επέρριψε ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος , για την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, εμποδίζοντας την φυγή προς τα εμπρός.

Στο χαιρετισμός του στο 25ο ετήσιο συνέδριο Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας λέγεται αβεβαιότητα. Παρά το θετικό μήνυμα της αύξησης του ΑΕΠ, η σταθερότητα κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει το εγχώριο κλίμα.

– Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα

– Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι υπαναχωρήσεις των εταίρων, ως προς την περαιτέρω μείωσή του.

– Αλλά και το εκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί εδώ και μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας…

δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Ένα περιβάλλον που αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Προκαλεί ανησυχία στις αγορές, αποτρέπει υποψήφιους επενδυτές, παγώνει επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες.

Υπάρχουν κάποιοι που υποβαθμίζουν το πρόβλημα ή ακόμα και λοιδωρούν την ανησυχία της αγοράς για την εικόνα που δίνει η χώρα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Για να προχωρήσει επιτέλους μπροστά η ελληνική οικονομία, χρειάζεται κεφάλαια. Χρειάζεται επενδυτές οι οποίοι θα τα εμπιστευθούν στη χώρα για να στηρίξουν την παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα.

Και αυτοί οι κάποιοι δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Βρίσκονται και στην κορυφή της πυραμίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μιλώ καθαρά για τη γερμανική κυβέρνηση που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε το θέλουμε είτε όχι. Η στάση της μπορεί να χαρακτηριστεί αν όχι ως εχθρική, τουλάχιστον ως μη φιλική προς τη χώρα μας. Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί να κάνει η χώρα μας ό,τι αυτή δεν κάνει στη δικής της. Γιατί και η Γερμανία αποδεδειγμένα -και αυτό το λένε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές- έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν τις προωθεί εξαιτίας του πολιτικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν ψηφιστεί στη Γερμανία για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά έχουν μετατεθεί στις καλένδες. Από την Ελλάδα όμως τα απαιτούν όλα και άμεσα. Προφανώς για να στρέψουν αλλού τα βλέμματα, για να καλύψουν τις δικές τους καθυστερήσεις και αδυναμίες.

Να σας δώσω και ακόμα ένα παράδειγμα. Από το δικό μας σπίτι. Απαιτούν από την Ελλάδα αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Όταν όμως προτάθηκε από την επιμελητηριακή κοινότητα να ακολουθηθεί στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, η τρόικα είπε όχι. Αυτό λέγεται παραλογισμός.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ.

Σχετικά άρθρα