Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ζητά η τρόικα για τον ΦΠΑ (ή αλλιώς το κεφάλι της κυβέρνησης επί πίνακι)

Τι ζητά η τρόικα για τον ΦΠΑ (ή αλλιώς το κεφάλι της κυβέρνησης επί πίνακι)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Κρατικός Προϋπολογισμός, Παρίσι, Τρόικα, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Αίμα από τον ΦΠΑ και ουσιαστικά το κεφάλη της κυβέρνησης επί πίνακι ζητά με τα νέα μέτρα η τρόικα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση και τη «διαπραγμάτευση» στο Παρίσι.

Τα πρόσθετα μέτρα που ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα αυξάνουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 900 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, αφού ουσιαστικά καταργούνται πλήρως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ αναμένεται να βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για τα έσοδα από τον ΦΠΑ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι 14,4 δισ ευρώ, ήδη αυξημένα κατά 519 εκατ. σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2014.

Στο Παρίσι ωστόσο η τρόικα επέμεινε για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, αλλά και του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα και στα εμβόλια, στη διαμονή σε ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες και τις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Εφόσον εκλείψει αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ στον προϋπολγισμό θα μπορέσουν να προστεθούν 526 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα τυχόν κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά (5%, 9% και 16%) θα οδηγούσε σε πρόσθετα έσοδα ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα