Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και Αιθιοπία υπέγραψαν συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Τουρκία και Αιθιοπία υπέγραψαν συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιθιοπία, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενέργεια, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σομαλία, Σομαλιλάνδη, Τουρκία,

Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Τρίτη 17/02 μονοήμερη επίσκεψη στην Αντίς Αμπέμπα, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ, στην πρώτη του μετάβαση στην Αιθιοπία μετά από 11 χρόνια.

Τουρκία και Αιθιοπία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν, με το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας να επισημαίνει ότι η συμφωνία θα δρομολογήσει κοινά έργα και παραγωγή.

Η συμφωνία υπεγράφη σε επίσημη τελετή μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι το μνημόνιο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα αναπτύξουν έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ θα συνεργαστούν στην παραγωγή και εγκατάσταση εξοπλισμού υδροηλεκτρικών σταθμών και ηλεκτρικών στροβίλων.

Η Τουρκία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αιθιοπία. Το 2024, η Άγκυρα συνέβαλε στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας σχετικά με το σχέδιο της Αντίς Αμπέμπα για την κατασκευή λιμένα στην αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης.

Ενισχύοντας το αποτύπωμά της στην περιοχή, η Τουρκία απέστειλε την Κυριακή το σκάφος βαθιάς γεώτρησης «Τσαγρί Μπέη» στη Σομαλία, για εκείνο που ο Μπαϊρακτάρ χαρακτήρισε ως την πρώτη αποστολή υπεράκτιας εξερεύνησης της Άγκυρας εκτός της θαλάσσιας ζώνης της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντίς Αμπέμπα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αναγνώριση της αποσχισθείσας Δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ «δεν ωφελεί» ούτε τη Σομαλιλάνδη ούτε την περιοχή.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα τη στάση μας υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στην περιοχή όπου βρίσκεται η Αιθιοπία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να δει νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, εκπαιδεύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας και παρέχοντας αναπτυξιακή βοήθεια με αντάλλαγμα την παρουσία της σε μια θαλάσσια οδό παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας.

Σχετικά άρθρα