ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, υιοθέτησε έναν φιλελεύθερο τόνο στην παρουσίασή του προς τους συμμετέχοντες στη ναυαρχίδα των οικονομικών εκδηλώσεων της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη 29/10.
Μιλώντας στο Future Investment Initiative (FII) στο Ριάντ, ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος τόνισε τον «καίριο ρόλο» που μπορεί να διαδραματίσει η Σαουδική Αραβία στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Συρίας, ενώ παράλληλα διαφήμιζε τις δυνατότητες της χώρας του σε παγκόσμιους επενδυτές.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, πρόβαλε τη χώρα του ως έναν εμπορικό διάδρομο έτοιμο να δεχθεί ακόμη περισσότερες από τις 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις που, όπως δήλωσε, προσέλκυσε φέτος.
«Επιλέξαμε τον δρόμο της ανοικοδόμησης μέσω των επενδύσεων· δεν επιλέξαμε τον δρόμο της ανοικοδόμησης της Συρίας μέσω βοήθειας και αρωγής», είπε ο Άχμεντ αλ-Σαράα στο Future Investment Initiative στο Ριάντ.
«Δεν θέλουμε η Συρία να γίνει βάρος για κανέναν. Θέλουμε να χτίσουμε τη Συρία μόνοι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η ευκαιρία στη Συρία είναι τεράστια και υπάρχει χώρος για όλους», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές του συνεδρίου.
Η Σαουδική Αραβία ως η κύρια ελπίδα
Ο Σαράα, ωστόσο, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι, με την παρουσία του στο Ριάντ, εναποθέτει το μεγαλύτερο μέρος των ελπίδων του στην καλή θέληση της Σαουδικής Αραβίας για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας του.
Πάνω στη σκηνή, αναφέρθηκε στη θεματική του συνεδρίου, «το κλειδί για την ευημερία», και δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι «το κλειδί» για τις επενδύσεις στη Συρία, μια δήλωση που απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού και ένα πλατύ χαμόγελο από τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά.
Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για επενδύσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Συρία τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων 2,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα ακινήτων και υποδομών και περίπου 1,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Μια συριακή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Τηλεπικοινωνιών, έφτασε στο Ριάντ τη Δευτέρα 27/10 το απόγευμα.
Το Ριάντ έχει αναδειχθεί ως ένας βασικός υποστηρικτής του Σαράα, ο οποίος, με την ανατροπή του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, έκοψε τη μακροχρόνια βάση του σιιτικού Ιράν στη Συρία.
Ολοκληρώνεται η «αναμόρφωση» και η διεθνής αποδοχή
Από τότε που έγινε μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, ο Σαράα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς η μεταβατική του κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της Συρίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις που απέφευγαν τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ.
Τον Μάιο, το Ριάντ φιλοξένησε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξήρε τον Σαράα και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας για να δώσει στη χώρα μια ευκαιρία να ανοικοδομηθεί.
Η «αναμόρφωση» του Σαράα φάνηκε να έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του Ριάντ.
Μια εμφάνιση στη σκηνή της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής συριακής φιγούρας ενώπιον παγκόσμιων ηγετών της χρηματοδότησης, των τραπεζών και της ενέργειας θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα μόλις χρόνια.
Πριν ανατρέψει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2024, ο Σαράα ήταν κάποια στιγμή ο διοικητής της Αλ Κάιντα στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Τώρα, ο νέος Σύρος πρόεδρος συναντά παγκόσμιες προσωπικότητες στο Ριάντ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και έβγαλε σέλφι με θαυμαστές καθώς περπατούσε στην αίθουσα του συνεδρίου την Τρίτη και την Τετάρτη.
Με το νέο καθεστώς να έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, η Δαμασκό επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από αυτές που έχουν ήδη υποσχεθεί οι πλούσιοι «κολοσσοί» του Κόλπου, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.
Ο Σαράα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες όπως το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία και η Τουρκία για περαιτέρω επενδύσεις.
Τον Μάιο, η Συρία υπέγραψε μια συμφωνία ενέργειας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια κοινοπραξία εταιρειών από το Κατάρ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να αναβιώσει τον παραλυμένο ενεργειακό της τομέα.
Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψε το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας στα 216 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι το ποσό αποτελεί μια «συντηρητική εκτίμηση».
«Η Συρία θα γίνει ένας ζωτικός εμπορικός διάδρομος για τη μεταφορά αγαθών. Ο κόσμος αντιμετωπίζει επί του παρόντος ανασφάλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και στις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σαράα.
Διαβεβαίωσε τους δυνητικούς επενδυτές ότι οι νόμοι της Συρίας έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορούν να επαναπατρίσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων και των κερδών τους.
Οι κυρώσεις και η επιστροφή των προσφύγων
Παρά τη δέσμευση του Τραμπ και τις εκτεταμένες εξαιρέσεις που έχουν χορηγηθεί τώρα στη Συρία, οι πιο σκληρές κυρώσεις, γνωστές ως «Κυρώσεις Καίσαρα» (Caesar sanctions), απαιτούν την κατάργησή τους από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι διχασμένοι για το θέμα, αλλά αναμένεται να λάβουν απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ η Συρία έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, μια πλήρης κατάργηση των κυρώσεων αναμένεται να πυροδοτήσει αυξημένη όρεξη για επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει από το εξωτερικό και σχεδόν διπλάσιος αριθμός έχει επιστρέψει στους τόπους καταγωγής του, αφού εκτοπίστηκαν εντός της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.






