Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προϋπολογισμός: Τσεκούρι σε δαπάνες, πάγωμα μισθών και συντάξεων για το 2015

Προϋπολογισμός: Τσεκούρι σε δαπάνες, πάγωμα μισθών και συντάξεων για το 2015
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δικαστικοί Λειτουργοί, Ένστολοι, Κρατικός Προϋπολογισμός, Μισθοί, Συντάξεις,

Αιματηρές περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου αλλά και πάγωμα μισθών και συντάξεων προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μεωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο του 2014 κατά 1,15 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,88 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Για μισθούς και συντάξεις βάσει του νέου προϋπολογισμού θα δαπανήσει το Δημόσιο 18,057 δισ. ευρώ. Το κονδύλι παρουσιάζει μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2014 καθώς σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί οι αυξημένες αναδρομικές αποδοχές των Σωμάτων Ασφαλείας και τα αναδρομικά περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών.

Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται να περικοπούν κατά 391 εκατ. ευρώ ή κατά 17,9% το 2015 στα 1,78 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ φέτος. Αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι στην κατηγορία αυτή έχουν περιληφθεί αυξημένες πιστώσεις για την κάλυψη του κόστους ενοικίων κτηρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω της εφαρμογής του προγράμματος πώλησης και ενοικίασης ακινήτων του Δημοσίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα είναι το 2015 μειωμένος κατά 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος στα 12,05 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι έχει να χρηματοδοτήσει τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να καλύψει μεταξύ άλλων:

– Την υλοποίηση του προγράμματος «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» με αρχική πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και στη συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας,

– Την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων,

– Την ενίσχυση των δαπανών κοινωνικής προστασίας, όπως δράσεις για τη διευκόλυνση μετακίνησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με συγκοινωνιακά μέσα,

– Την χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής πρόνοιας,

– Την χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

– Την εφαρμογή προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση «απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών» έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2015 πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2015, αναμένονται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα