Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλο το νέο Ασφαλιστικό – Τσεκούρι σε επικουρικές και εφάπαξ, ενοποιήσεις ταμείων

Όλο το νέο Ασφαλιστικό – Τσεκούρι σε επικουρικές και εφάπαξ, ενοποιήσεις ταμείων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες αιματηρές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, παύση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποιήσεις ταμείων περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό μεταξύ άλλων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και την επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση καθυστερεί την υλοποίησή του, καθώς διανύοντας προεκλογική περίοδο, αν φέρει το νέο ασφαλιστικό στη Βουλή, θα βάλει μόνη της την ταφόπλακα στην κηδεία που θα ακολουθήσει την Κυριακή των εκλογών…

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ωστόσο, άμεσα – μετά τη συμφωνία – αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Οι αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό

-Ενοποιήσεις Ταμείων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

-Κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

– Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

– Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών. Ως το 2017 οι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.

– Επανάκριση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το σύστημα.

Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του συστήματος τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών.

«Κεντρική φιλοσοφία» του νέου, υπό δημιουργία Ασφαλιστικού είναι η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν με την προσαρμογή – μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.

Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των Ταμείων – η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης εντός των όποιων θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ –, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

Σχετικά άρθρα