Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων η Κυβέρνηση λόγω μείωσης εργοδοτικών εισφορών

Σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων η Κυβέρνηση λόγω μείωσης εργοδοτικών εισφορών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Στουρνάρας, Ομαδικές Απολύσεις, Τρόικα,

Διαφορετικές εκτιμήσεις προέκυψαν κατά τη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη που είχαν οι Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου συζητήθηκαν η θέσπιση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Η τρόικα εκτιμά ότι η νέα δημοσιονομική τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων που θα προκύψει από την προβλεπόμενη από το μνημόνιο μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9% προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ως εκ τούτου, τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν από χθες ισοδύναμα μέτρα.

Σε μια δόση η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, το μόνο το οποίο κατέστη σαφές είναι ότι η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει σε μία δόση, το καλοκαίρι του 2014 .

«Είναι σαφές ότι πάμε στη μείωση των εισφορών σε μία δόση μέσα στο 2014», τόνιζε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μετείχε στη σύσκεψη. Το ίδιο διέρρεε και η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου.

«Είμαστε υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους σε μία δόση. Ετσι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα και το κόστος συμμόρφωσης με το μέτρο. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσλήψεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και των εσόδων του κράτους μέσω της φορολογίας, μειώνοντας το κόστος εφαρμογής του μέτρου».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του όποιου επιπλέον κόστους συμφωνηθεί, η ίδια πηγή του υπουργείου Εργασίας «έδειχνε» το υπουργείο Οικονομικών. «Οταν συμφωνήσουμε το κόστος, θα έχουμε το υπουργείο Οικονομικών αρωγό και συμπαραστάτη στην κάλυψή του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δυσκολία της τελικής συμφωνίας στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου σε μία δόση βρίσκεται στην οριστικοποίηση και την κάλυψη του «κενού» που δημιουργείται από την απώλεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Με βάση το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη δόση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους που έγινε το 2013 και έφτανε το 1,1% κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία 240 εκατ. ευρώ.

Κόστος 700 εκατ. ευρώ

Με βάση την ίδια εκτίμηση, η ολοκλήρωση της υλοποίησης του μέτρου με την επιπλέον μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών θα κόστιζε στα ταμεία άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου σε μία δόση το 2014 θα κοστίσει από 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό ζητεί και ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο Οικονομικών, διά στόματος κορυφαίου στελέχους που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, έδειχνε να διαφωνεί ως προς το ύψος των απωλειών των ταμείων και διευκρίνιζε ότι στην εφαρμογή του μέτρου δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το «μεικτό» κόστος, δηλαδή το αρχικό κόστος για τα ταμεία, αλλά το «καθαρό» κόστος στο οποίο θα περιλαμβάνεται η ευνοϊκή επίδραση στην απασχόληση και τις εισφορές από την εφαρμογή του μέτρου.

Ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η τρόικα όχι μόνο θα προσεγγίσει την εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας για το «μεικτό» κόστος της εφαρμογής του μέτρου (δηλαδή, τα 700 εκατομμύρια ευρώ), αλλά θα δεχθεί και ένα μέρος έστω από τη θετική επίδραση από την εφαρμογή του, κατεβάζοντας το καθαρό κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί στα 550 – 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Εχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη στο μεικτό κόστος (σ.σ. το gross των μέτρων) σε σχέση με το καθαρό κόστος (το net των μέτρων), ελπίζουμε πως θα τους πείσουμε ότι εμείς έχουμε δίκιο», τόνιζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή τόνιζε επίσης ότι η τρόικα αντιδρά σοβαρά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να καρπωθούν ένα μέρος της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και οι εργαζόμενοι.

Ομαδικές απολύσεις

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της χθεσινής συνάντησης ήταν οι ομαδικές απολύσεις. Το μνημόνιο προβλέπει νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα επιτρέπονται απολύσεις πέραν του επιτρεπόμενου σήμερα μηνιαίου ορίου για επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αναδιάρθρωση.

Η συζήτηση για το θέμα δεν προχώρησε ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανάλογες συναντήσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Το υπουργείο Εργασίας επέμεινε και χθες ότι οι ομαδικές απολύσεις μπορούν να εγκρίνονται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας αν πληρούνται οι συνθήκες που προβλέπουν την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης.
Απέρριψαν, δε, για άλλη μια φορά, την ιδέα της κύρωσης με νόμο της διευκόλυνσης αυτής για τις επιχειρήσεις. «Η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία», έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου.

Σχετικά άρθρα