Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργείο Οικονομικών: Οι 100 δόσεις θα εφαρμοστούν

Υπουργείο Οικονομικών: Οι 100 δόσεις θα εφαρμοστούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Ληξιπρόθεσμα Χρέη, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Μνημόνιο, Νίκος Δένδιας, Τρόικα, Υπουργείο Οικονομικών,

Μετά τον σάλο που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Τρόικα έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αποσύρει την ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις.

“Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο χωρίς να διαψεύδει ότι η Τρόικα δεν έθεσε το ζήτημα.

Όπως σημειώναμε νωρίτερα, βόμβα μεγατόνων έριξε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα – ήδη υπάρχον – δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Όπως είναι φυσικό η απαίτηση της τρόικας προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση γιατί σε πολιτικό επίπεδο θα είναι καταστροφικό να πάρει πίσω μια ρύθμιση που έχει ψηφίσει η Βουλή.

Η ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τις 100 δόσεις έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Σχετικά άρθρα